Омбудсманът поиска законодателни промени за по-ефективна защита от домашно насилие и реформа в детското правосъдие

0
31
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева и правосъдният министър Надежда Йорданова обсъдиха необходимостта от спешни законодателни промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите.

Проф. Ковачева подчерта, че през 2020 г. в Министерството на правосъдието е изготвен проект на ЗИД на Закона за защита от домашно насилие, който не беше внесен за разглеждане в 44-ото Народно събрание и досега отлежава в правосъдното ведомство.

Тя информира министъра, че в този законопроект са включени и конкретни предложения на омбудсмана, с които настоява за отпадане на системния характер на домашното насилие в Наказателния кодекс и за законодателни мерки, които да предоставят ефективни възможности за защита на жертвите, включително превенция на насилието.

Министър Надежда Йорданова увери проф. Диана Ковачева, че в най-спешен порядък темата за домашното насилие ще бъде разгледана с неправителствените организации и институции, които работят в сферата.

Омбудсманът подкрепи тази инициативата, но предупреди, че сформирането на поредна работна група ще бъде загуба на ценно време, през което проблемът ескалира в условията на COVID и засяга не само жени, но и деца, мъже, възрастни и хора с увреждания, без значение на социалния статус или образованието.

Реформата в системата за детското правосъдие и необходимостта от отмяна на морално остарелия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., бе друга тема в разговора между Ковачева и Йорданова.

Омбудсманът подчерта важността от приемането на нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, защото е недопустимо в страна-членка на Европейския съюз в ХХI век да съществува детство зад решетки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments