Омбудсманът поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици и учители за почивките по програма „Отново заедно“

0
302
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния образователен министър проф. Николай Денков, в която настоя ръководеното от него ведомство да осигури пълна прозрачност и информираност за критериите, по които се реализира новата Национална програма „Отново заедно“, приета с решение на Министерски съвет на 16 юни 2021 година.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са запитвания в институцията на омбудсмана, в които родители и педагози сигнализират за неяснотите около критериите за избор на ученици и учители, условията, при които децата ще почиват, включително как ще бъде заплатено на учителите за времето на тези летни лагери.

„Основен проблем, който гражданите поставят на вниманието ми, е свързан с критериите за подбор на учениците, които ще бъдат включвани в летните лагери. Те изразяват притеснението си от възможността за създаване на несправедливи, а дори и дискриминационни критерии. Настояват Педагогическите съвети на училищата да определят критериите обективно, в тесен диалог с обществените съвети в училищата и с представители на родителите“, пише Диана Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че за да се избегнат дискриминационни практики, е необходимо да се регламентира участието в програмата на деца с увреждания и на деца със специални образователни потребности, за които дистанционната форма на обучение се оказа неподходяща за осъществяване на специфичните за тяхното развитие дейности, както и обезпечаване на престоя им с необходимите грижи и професионалисти за тях.

Доц. Ковачева посочва още, че родителите се интересуват и от начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, които ще бъдат включени в дневните им програми по време на престоя. Тя обръща внимание, че гражданите са притеснени и от спазването на необходимите противоепидемичните мерки за дезинфекцията и хигиената в местата за настаняване на учениците.

Друг проблем, върху който омбудсманът акцентира, е заплащането на учителите по време на престоя на децата в лагерите.

„Сигнализират ме, че заетостта и натовареността на учителите по време на подобни лагери е изключителна и често това е причина учители категорично да отказват да поемат подобни ангажименти. Предлагат учителите да бъдат на графици със смени, които да не водят до физическото и психическото им претоварване, както и възнагражденията, които учителите ще получат, да бъдат завишени“, разказва общественият защитник.

 „Като гражданин и като омбудсман бих искала да изразя подкрепата си за създаването и осъществяването на подобни програми. Смятам, че след дългите месеци на обучение в електронна среда от разстояние е необходимо да се търсят начини и форми, така че децата да могат да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID-19. Тази програма е стъпка към създаването на програми за цялостна грижа за децата, така че тревожните симптоми у подрастващите в следствие на локдауна да бъдат преодолявани. В същото време, обаче, намирам, че е необходимо училищните общности и родителите и да получат своевременно информация и повече яснота относно критериите за избор на ученици и учители, за условията, при които децата ще почиват, както и за програмата, по която ще се осъществяват дейностите при престоя им в почивните бази“, категорична е доц. Диана Ковачева.

Междувременно, в институцията на омбудсмана постъпиха сигнали от родители на ученици в спортните училища, както и такива към Министерството на културата, недоволни от факта, че техните деца изобщо са изключени от възможността за безплатна почивка по тази програма.

Цялата препоръка може да прочетете ТУК.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments