Олимпиада по ментална аритметика в Пловдив: „Малките будители на България”

0
47
Олимпиада по ментална аритметика
Олимпиада по ментална аритметика. Снимка: Община Пловдив

Първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България” ще се проведе в Пловдив на 18 и 19 ноември, съобщиха от местната власт. Домакин на събитието е Хотел SPS, а организатори са Образователен център „Авигея”-Пловдив, Детски образователни центрове Smartykids Пловдив-Север и Smartykids Варна-Левски.

Олимпиада по ментална аритметика
Олимпиада по ментална аритметика. Снимка: Община Пловдив

Олимпиадата по ментална аритметика „Малките будители на България” се провежда под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Гост на награждаването ще бъде заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Това вълнуващо събитие ще събере на едно място над 240 деца на възраст от 5 до 10 години от цялата страна, които ще премерят ум и математически талант със свои връстници. Състезателната част на олимпиадата ще се състои утре. В три кръга за само 5 минути, децата ще трябва да сметнат скоростно, колкото могат повече задачи със и без абакус /сметало/, като максималния брой примери е 250 задачи.

Награждаването на отличените деца ще се проведе на 19 ноември от 10:00 часа. Тогава ще разберем кои са шампионите и медалистите по Ментална аритметика – децата решили вярно най-много задачи.

Ментална аритметика е уникален метод за хармонично развитие на интелектуалните и творчески способности на децата. След като усвои техниката – първоначално като смята на сметалото Абакус, детето придобива способността за няколко секунди да решава сложни аритметични задачи и лесно да запомня информацията. Ментална аритметика е сравнително ново направление, но тя датира от древен Китай, където преди 5000 години е изобретен абакусът. Методът е част от образователната система на десетки азиатски страни, а в останалата част на света се преподава в хиляди образователни школи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments