Окръжен съд-Русе осъди застраховател да изплати 30 000 лева за пострадало при катастрофа дете

0
76
Светофар
Светофар. Снимка: Pixabay

Окръжен съд-Русе осъди застрахователната компания „Лев инс“ АД да плати на А. Г. в качеството ѝ на майка на К. Г. обезщетение в размер на 30 000 лева за претърпени неимуществени вреди от ПТП.

Инцидентът е станал на 11 октомври 2021 година, когато 11-годишната К.Г. е намирала на неработещия светофар преди бензиностанция „ОМВ“ в ж.к. „Дружба 3“. Камион, движещ се в крайната дясна пътна лента в посока Варна, спрял, за да даде път и детето тръгнало да пресича платното за движение по пешеходната пътека. Достигайки лявата лента, било блъснато от „Джип Чероки“. Шофьорът веднага качил момичето в автомобила си и го закарал в Спешна помощ.

Там се установило, че дясната ръка е счупена, a лекарите я гипсирали и предписали домашно лечение. Поради настъпило разместване на счупените кости, две седмици по-късно се наложила хоспитализация за три дни и операция. Майката сезирала компанията, в която била направена застраховката „Гражданска отговорност“ на „Джип“-а, но в определения от закона срок нямало произнасяне, поради което предявила иск пред Окръжен съд-Русе.

Приетите по делото експертизи установили, че автомобилът се е движел със скорост 10-15 км/ч, а тялото на детето не се е качило на предния капак вследствие на удара. Възстановителният период след такова счупване е 2,5 – 3 месеца. Медицинската прогноза е за пълно възстановяване на функцията на дясната ръка.

Отчитайки заключенията на вещите лица, Окръжен съд-Русе прие, че като не е осъществил дължимото поведение и не е спрял преди мястото на удара, водачът на „Джип“-а виновно и противоправно е блъснал детето. Безспорно, получените от момичето телесни увреждания са с продължителен възстановителен период, свързан със силни болки и страдания, нужда от чужда помощ в елементарните дейности. Същите са били съпроводени и с психически дискомфорт и страх, отразили се негативно на крехката му психика. Съобразявайки всичко това, съдът прие, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 30 000 лева и уважи предявения иск изцяло.

Възраженията от страна на ответника за съпричиняване са отхвърлени, тъй като няма доказателства за внезапната поява на детето, а напротив – то е предприело пресичане, след като друг автомобил му е предоставил предимство. Решението на Окръжен съд-Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments