Окончателно: Ветото на президента Радев беше прието, няма да има фиксирани цени на стоките

0
576
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

След два часа бурни дебати народните представители одобриха наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за мерките по време на извънредното положение. Така те решиха да отпадне приетото по предложение на БСП фиксиране на цените на стоките и услугите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова депутатите да подкрепят ветото, защото предизвикателството, пред което сме изправени в момента, ще промени света, предаде „Dnes.bg“. Освен това тя поиска от партиите да преодолеят тясното си его и да бъдат мъдри. Тя подчерта, че от ГЕРБ са застанали зад искането на БСП за фиксиране на цените, за да може законът да влезе в сила по-бързо. Ето какво още каза тя:

„Изправени сме пред невидима заплаха и светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнаваме, не е време за политиканстване, за политически ежби и опити всичко да се превърне в политически дивидент.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче разкритикува управляващите. Според нея те не са взели достатъчно мерки. Нинова подчерта, че социалистите са дали своя кредит на доверие, като са подкрепили въвеждането на извънредно положение. Но тяхното доверие не е било оправдано до момента.

Като пример за спекула лидерът на БСП посочи маските, които са стрували 0,10 лева, а в момента са стигнали десетки левове, както и дезинфектантите, които се продават по 900 лева.

Нинова разкрикува мнозинството и, че не е предприело достатъчно действия, за да защити лекарите, като е отказало да деблокира от държавния резерв предпазни средства. Освен това е било отхвърлено предложението на червените за актуализация на бюджета, а в същото време официално се заявява, че той вече е на дефицит. Нинова поиска да узная какви са буферите, заложени в него.

Лидерът на БСП обвини още управляващите, че разделят обществото като обясняват, че не могат да помогнат на малкия и средния бизнес, защото по този начин може да няма пари за пенсии.

От своя страна Александър Сиди от ВМРО поиска текстовете, които са за наказания при разпространяването на фалшиви новини за коронавируса, да останат. Това обаче не се случи, тъй като депутатите приеха ветото на Румен Радев. Според президента с тези текстове се застрашава свободата на словото у нас.

Народните представители бяха разписали затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments