Около 300 овце пасат от сметище заради липса на пасище

0
211
Овце
Снимка: Скрийншот от NOVA

Стотици овце във ферма край садовското село Караджово (област Пловдив) са принудени да пасат от сметище, предадоха от „NOVA”. Овцете са на Сашо Панайотов, който твърди, че е бил приклещен от електропастири на конкурентите си във въпросния район.

Животните се хранели с трева от сметището, което е довело вече и до смъртта на три от тях и на още три негови агнета. Нямало къде те да пият вода или да се скрият на сянка, защото двете опции на пастира за пасища били обора и боклуците. Тревата в обора само за дни изгаряла, а Панайотов не разполагал с мера, където да ги заведе. Хранел ги с готови бали люцерна, но не знае колко може да продължи така. По тази причина и бил готов да се откаже от тях. Собственикът разказа, че мерата е била раздадена на други хора от общината без той да бъде уведомен за това.

Екологът на Община Садово Атанас Иванов обясни, че всички общини предоставят пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд, а държавата – от държавния поземлен фонд. Това се случвало по закона за собствеността и ползването на земеделските земи, на основание чл. 37. Панайотов не е получил такива, въпреки голямата си ферма, тъй като не е кандидатствал за тях в обявения срок – от 1 до 10 март.

Овчарят каза, че не му е било съобщено за такива срокове и предвид невъзможността си да следи всичко в интернет, не е подал заявлението си. Иванов обясни, че единствената възможност на фермера е да подаде заявлението си в обявения срок за следващата година. Дотогава щяло да му се наложи да се справи, както може, защото общината нямала право да предоставя пасища, мери или ливади без договор.

Панайотов имал овцете от 25-30 години и е кръстил всяка една от тях. До 14 април ги е пасал без каквито и да е проблеми, но след това мерата е била оградена от собственик на крави и овчарят е останал приклещен в обора си. Смята, че до следващата година добитъкът му няма да оцелее и, по тази причина, подарява на община Садово една овца, с която да си направят курбан за негово здраве.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments