Около 30 процента от храната, която изхвърляме, е година за консумация

0
163
Плодове и зеленчуци
Снимка: Wikimedia commons

Една трета от храната, която се изхвърля, става за ядене, а повече от 50 на сто от хранителни отпадъци са от домакинствата. Междувременно всеки пети нашенец живее под прага на бедността. Именно заради тези плашещи данни и статистики се създава „Mate Kitchen“, обясни съоснователят на фондацията Николета Абрашева за Dnes.bg.

Няколко приятели се обединяват около работата си в комуникационно ателие „Mate Bulgaria“ и идеята за собствен проект. Те си поставят тежката задача да преобърнат нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. Абрашева отказва да приеме факта на фона на хилядите бедстващи пенсионери у нас, че човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор.

Целта на фондацията е да се пренасочи ресурсите от тези, които имат в излишък, към онези, които нямат. Вече тече и силна информационна кампания. За да постигне целта си екипът създава и кулинарната платформа за видео рецепти, където потребителите могат да намерят полезни идеи за правилно съхранение на храната, за разумно пазаруване, както и идеи за приготвяне на т.нар. „остатъци“.

Фондацията е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации. Предстои да се работи за даряването на храна и закупуването на компостиращи кофи за хранителни отпадъци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments