Около 144 000 студенти ще учат безплатно в държавни университети в България

0
276
Студенти
Студенти. Снимка Софийски университет „Св. Климент Охридски"

„В рамките на един месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази учебна година. В двумесечен срок, ако законопроектът бъде приет, университетите ще върнат таксите на своите студенти“.

Това заяви пред „БНР“ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По думите му отпадането на таксите за студенти и докторанти в университетите с държавна поръчка е национална политика. Парите се влагат, за да могат младите хора да останат в България. Очаква се мярката да обхване около 144 000 студенти, чиито такси са в размер на 150 млн. лева. Тези пари са осигурени от бюджета за 2024 година. Половината от средствата ще покрият таксите за втория семестър на тази учебна година, а другата част от сумата ще бъде насочена към таксите за първия семестър от следващата учебна година.

Той цитира данни, според които средната такса за обучение на студентите държавна поръчка през миналата година е 1050 лева. Според проф. Цоков за някои семейства тази сума не е много голяма, но за други може да се окаже препятствие и да възпре децата им да учат висше образование. По думите му за последните десет години с 12% са се увеличили младежите, завършващи университет в България. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments