Огромна схема за източване на бюджета в Пловдив разкриха от прокуратурата

0
922
Прокуратура
Прокуратура. Снимка: Прокуратура на Република България

Собственици на транспортни фирми и общински служители са били привлечени като обвиняеми за неправомерно усвояване на финансови средства, предназначени за градския транспорт, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. С обвинения са се сдобили В.Д. и И.Ч., които собственици на транспортни фирми в града, за извършване на документни измами в големи размери.

Повдигнати са и обвинения по чл. 282 от Наказателния кодекс спрямо Л.П., П.В. и Б.К., служители от община Пловдив, както и срещу А.Б., служител от община Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.
Управители на двете фирми за горепосочения период били В.Д. и И.Ч.

Според събраните доказателства обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, днес 21 октомври 2021 г., служители на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите В.Д. и И.Ч. са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо обвиняемите Л.П., П.В. , Б.К. и А.Б. са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева, съобщиха още от Окръжна прокуратура. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments