Обвиняват Доналд Тръмп в опит за преврат при щурма на Капитолия

0
9
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook

Специалната комисията на Камарата на представителите, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари, обвини открито Доналд Тръмп, като заяви, че нападението едва ли е било спонтанно, а е било опит за преврат и пряк резултат от усилията на победения президент да обърне хода на изборите през 2020 г. в своя полза.

 С помощта на неизлъчван досега 12-минутен видеозапис, на който са заснети екстремистките групировки, които са оглавили смъртоносната обсада, както и на поразителни свидетелски показания от най-близкото обкръжение на Тръмп, вчера комисията представи шокиращи подробности, като подчерта, че многократните лъжи на бившия лидер, най-вече твърденията му, че изборите са спечелени с измама и публичните му усилия да осуети победата на Джо Байдън, са довели до атаката и са застрашили американската демокрация.

Разкритията вероятно няма да променят осезаемо нагласата на американските граждани относно бунта на територията на Капитолия, но разследването на Комисията е има за цел да се превърне в публичен инструмент, чрез който да бъдат оповестени виновниците за извършените престъпления. В навечерието на междинните избори тази есен и в момент, когато Доналд Тръмп обмисля да се кандидатира  отново за Белия дом, окончателният доклад на Комисията ще предостави всички подробности за най-жестокото нападение срещу сградата на Капитолия от 1814 г. насам, както и да гарантира, че подобни прояви никога повече няма да се повторят.

Проведените вчера изслушвания на свидетели разкриха как Тръмп отчаяно се е придържал към собствените си фалшиви твърдения за изборна измама и е приканвал поддръжниците си към протестни действия на територията на Капитолия на 6 януари, когато по план Конгресът трябваше да удостовери официално резултатите от изборите.

Комисията повтори шега, отправена от бившия главен прокурор Бил Бар, който свидетелства, че е казал на Тръмп, че твърденията за фалшифицирани избори са „глупости„. Коментирайки това, дъщерята на бившия президент, Иванка Тръмп, сподели пред Комисията, че уважава мнението на Бар, че не е имало изборни измами. В други видеозаписи са показани лидерите на екстремистките организации „Oath Keepers“ и „Proud Boys“, които се готвят да щурмуват Капитолия и да защитят позицията на Тръмп. Всички те признават, че  са дошли пред Капитолия, защото бившият президент ги е призовал за това.

Бившият президент Доналд Тръмп призова една жестока тълпа. Когато един президент не предприеме необходимите стъпки за запазване на нашия съюз  или още по-лошо, предизвика конституционна криза, това поставя в  опасност за нашата република.„, заяви Лиз Чейни, заместник-председател на Комисията, която е има водеща роля през по-голямата част от изслушванията.

Полицаите, които са се опитали да усмирят тълпата, споделят, че са се опитали да си вдъхнат взаимно подкрепа и кураж, докато са присъствали залата, за да свидетелстват пред Комисията. Те са преживели мислено отново насилието, с което са се сблъскали на 6 януари. Полицай Хари Дън разкри, че се е  просълзил, докато кадрите показват как разгневените протестиращи са удряли колегите му със знамена и бейзболни бухалки. В разтърсващите си показания  полицейската служителка Каролин Едуардс разказа, че се е подхлъзнала в кръвта на други хора, докато тълпата се е опитвала да я прогони далеч от сградата на Капитолия. По време на вандалските прояви тя е получила наранявания в областта на мозъка.

Тръмп не поднесе никакви извинения след изявлението на Специалната комисия, отричайки разкритията от разследването. Той дори заяви в социалните мрежи, че на 6 януари страната е станала свидетел на най-мащабното движение за промяна в историята си.

Емоциите сред управляващите и гражданите все са още бурни, а мерките за сигурност са затегнати. Служителите на правоприлагащите органи съобщиха, че са се увеличили заплахите за насилие срещу членове на Конгреса.

Очаква се през следващите седмици Комисията да се запознае подробно с публичната кампания на Тръмп „Спрете кражбата“ и с натиска, който той оказа върху Министерството на правосъдието, за да отмени резултатите от изборите, въпреки десетките провалени съдебни дела, които потвърждават, че не е имало измама от такъв мащаб, която налага промяна в негова полза. Експертната група се сблъска с пречки още в самото начало. Републиканците се обявиха против създаването на независим орган, който би могъл да разследва нападението от 6 януари по начина, по който Комисията от 11 септември 2001 г. разследва терористичната атака. Вместо това председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси предложи създаването на специална комисия  и отхвърли назначените от републиканците законодатели, които на 6 януари гласуваха против удостоверяването на изборните резултати, като в крайна сметка назначи седем демократи и двама републиканци. Републиканския конгресмен Кевин Маккарти, който беше призован да се включи в разследването, но не се подчини на призивите за показания, нарече Комисията „измама„.

До момента Министерството на правосъдието е арестувало и обвинило повече от 800 души за участие в насилствени прояви на 6 януари. Това е  най-мащабното съдебно преследване в историята на министерството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments