Обвиненията от 6 януари срещу Тръмп добавят тежест за него в съда наред с кампанията за 2024 г.

0
19
Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп. Снимка: Wikimedia

Забавени плащания. Класифицирани записи. А сега усилията му да отмени изборите през 2020 г., довели до атаката на Капитолия. Вече е изправен пред наказателни дела в Ню Йорк и Флорида, Доналд Тръмп е изложен на нарастваща правна опасност, тъй като разследванията на борбата му да се вкопчи във властта след загубата му на изборите изглежда отиват към своя пик, пише „Асошиейтед прес“.

Призовка, изпратена до Тръмп от специалния прокурор Джак Смит, предполага, че той може скоро да бъде привикан по нови федерални обвинения, което би добавило още трудности към не особено цветущата ситуация на бившия президент на САЩ. Тръмп е изправен дори пред риска от затвор, докато се впуска в нова надпревара да си върне Белия дом в ролята на фаворит за републиканската номинация.

Широкообхватното разследване на Смит на хаотичните седмици между изборната загуба на Тръмп и атаката на неговите поддръжници срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. изглежда е към своя край, точно когато може да се появи още един правен случай с негово участие на хоризонта. Голямо жури, което положи клетва този месец в Джорджия, вероятно ще обмисли дали да обвини Тръмп и неговите републикански съюзници за усилията им да обърнат загубата му на изборите в щата. Тръмп отрече всяка вероятност да е извършил неправомерни действия тогава и отхвърли обвиненията като злонамерен опит да се навреди на кампанията му през 2024 г.

Ето преглед на разследването от 6 януари, съдебните дела на Тръмп и какво може да се случи след това:

Какъв е фокусът на делото за 6 януари?

Екипът, ръководен от Смит, който беше назначен от главния прокурор Мерик Гарланд през ноември, е разпитал множество бивши служители на Белия дом, съюзници на Тръмп, адвокати и държавни изборни служители както в доброволни интервюта, така и пред голямото жури, което заседава при закрити врати във Вашингтон. Тези, които са свидетелствали пред голямото жури – което в крайна сметка би повдигнало обвинителен акт – включват вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс, който говори широко публично за усилията на бившия президент да го окаже натиск да отхвърли изборната победа на президента Джо Байдън.

Екипът на Смит изглежда се интересува от срещата в Белия дом, състояла се късно вечерта на 18 декември 2020 г., наречена от един сътрудник „разюздана“, в която частните адвокати на Тръмп са предложили той да нареди на американската армия да изземе щатските машини за гласуване в безпрецедентно усилие да преследва фалшивите си твърдения за фалшифициране на гласовете на изборите. Във видеоклипове, показани от комисията на Камарата на представителите на САЩ, която разследва нападението от 6 януари, един адвокат от Белия дом е категоричен, че идеята е „лудост“. Съдиите – включително някои, назначени от Тръмп – категорично отхвърлиха твърденията му за измама на президентския вот. Смит също така е разпитвал свидетели за схеми на сътрудници на Тръмп за привличане на избиратели в спорните щати да подписват сертификати, в които се твърди, че Тръмп – вместо Байдън – е спечелил вота там. Фалшивите избирателни удостоверения бяха изпратени по пощата до Националния архив и Конгреса, където някои републиканци ги използваха, за да се опитат да оправдаят забавянето или блокирането на удостоверяването на изборите.

Екипът на Смит прояви интерес още към историята на члена на изборната комисия в Джорджия Руби Фрийман, която заедно с дъщеря си разказа, че двете живеят в страх след заплахи за смърт, след като Тръмп и съюзниците му неправомерно ги обвинили, че са извадили фалшиви бюлетини от куфар в Джорджия. Тази информация е на човек, пожелал да остане в анонимност за тази история.

Какво се случва след това?

Не е ясно кога разследването на Смит може да приключи. Тръмп заяви, че е бил поканен да се яви пред голямото жури тази седмица, въпреки че обектите на разследването не трябва да свидетелстват и рядко се съгласяват да го направят. Голямото жури, което заседава тайно, в крайна сметка ще гласува дали има достатъчно доказателства, за да го обвини в престъпление. Големите федерални съдебни заседатели са в група от около 16 до 23 души и поне 12 трябва да са съгласни с престъплението, за да повдигнат обвинителен акт.

Сред потенциалните обвинения, пред които правните експерти казаха, че Тръмп може да бъде изправен, са заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване на официално производство: удостоверяване от Конгреса на изборната победа на Байдън. Стотици от над 1000-те души, на които се търси отговорност за федерални престъпления при бунта на 6 януари, са обвинени в престъпление, което води до 20 години затвор.

Ако бъде повдигнато обвинение по делото от 6 януари, Тръмп може да се изправи пред предизвикателна група съдебни заседатели в преобладаващо демократичен Вашингтон, чиито жители – много от които работят на Капитолийския хълм – са били сред първите редици в хаоса, който се разгърна, след като Тръмп призова поддръжниците си „да се бият като в ада“.

Много бунтовници от 6 януари се опитаха неуспешно да преместят процесите си извън столицата на нацията, заявявайки, че поддръжниците на Тръмп не могат да получат справедлив процес там. Само двама обвиняеми бяха оправдани по всички обвинения след съдебни процеси и това са процеси, решени от съдия, а не от жури. В най-сериозните дела от 6 януари, заведени досега, съдебните заседатели осъдиха лидерите на две крайнодесни екстремистки групи – Пазителите на клетвата и Гордите момчета – за бунтовна конспирация и други обвинения за това, което прокурорите описаха като заговори за блокиране на предаването на властта от Тръмп на Байдън. Повече от 600 други обвиняеми от 6 януари са се признали за виновни за федерални престъпления.

Какво се случва с другите случаи на Тръмп?

Миналия месец Тръмп се призна за невинен по 37 федерални престъпления, които го обвиняват в незаконно съхраняване на секретни записи в имението му във Флорида Мар-а-Лаго и отхвърли исканията на правителството да ги върне. Съдия по това дело изслуша аргументи във вторник дали този процес – който ще е във Флорида – трябва да се проведе преди или след изборите през 2024 г. Докато прокурорите търсят дата за процеса през декември, адвокатите на Тръмп настояваха за неопределено забавяне, като твърдят, че той не може да получи справедлив процес, докато води кампания за президент.

В щатския съд на Ню Йорк е насрочено да започне процес през март – в разгара на първичния сезон – по друг случай на Тръмп, заведен от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който твърди, че схема за погребване на твърдения за извънбрачни връзки, възникнали по време на първата му кампания в Белия дом. Тръмп се призна за невинен по това дело в 34 обвинения за престъпления за фалшифициране на вътрешна бизнес документация в частната му компания относно даване тайно на пари на порноактрисата Сторми Даниелс. Тръмп се опитваше да премести делото във федералния съд, но съдия му отказа да се случи това.

В щата Джорджия окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, която разследва Тръмп и неговите съюзници за усилията им да оборят загубата му на изборите в този щат, се очаква да представи делото си пред едно от двете големи журита, заседавали по-рано този месец. Уилис предположи, че евентуални обвинения вероятно ще бъдат повдигнати през август. Отделно специално голямо жури – което нямаше право да повдига обвинения и се разпусна през януари – представи доклад с препоръки на Уилис. Въпреки че по-голямата част от този доклад засега остава в тайна, председателят на комисията заяви, без да назовава имена, че специалното голямо жури е препоръчало да се повдигнат обвинения на няколко души.

Междувременно във вторник в Мичиган главният прокурор на щата повдигна обвинения в престъпления, включително фалшифициране, срещу 16 републиканци, които са действали като фалшиви избиратели на Тръмп през 2020 г., обвинявайки ги, че са представили фалшиви сертификати, според които са били легитимни избиратели въпреки победата на Байдън там.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments