Общински съветници от Бургас в спор за гражданите, притежаващи жилище в синя и зелена зона

0
134
Общински съвет – Бургас
Снимка: Искра.бг

Общинските съветници от Комисията по образование в Бургас не бяха единодушни за облекчаването на гражданите, които притежават жилище в териториите на синя и зелена зона на морския град. Предложение на Евелина Михалева от ГЕРБ по въпроса беше разгледано по време на днешното заседание. На него Христина Секлемова от СЕК се възпротиви.

В докладната записка се посочва, че се предвижда изработването на проект за условията и реда за платеното и безплатното паркиране и контролиран достъп на моторни превозни средства в определени зони на територията на община Бургас. Манол Тодоров от „Движение България на гражданите“ представи докладната записка:

Аз лично не участвам в тази комисия, която се оглавява от г-жа Михалева, но точно този проблем сме го коментирали с нея и с хора, които имат апартаменти в Бургас, но не живеят в града. Те идват само за няколко дни. Радвам се, че се предлага някакво решение за тези хора, които ще могат да си закупят временни карти, които са 2 пъти по 14 дни в годината.“

Христина Секлемова отговори:

При наличието, че има хора, които идват в Бургас да почиват цяло лято и са собственици на апартаменти, не трябва ли да е обвързано със данъци, които да се плащат към Общината и да имат право да си ползват каквато зона искат. За мен по-логично е това предложение да бъде обвързано с данъци, които да се плащат към Община Бургас и който си заплаща да има право да си вземе зелена зона за цялото лято, примерно. Това са хора, които имат имоти и си плащат данъците за тях. В това предложение няма логика, къде е приходът на Общината.“

Временната комисия, изработила промените, е провела заседание на 04 март тази година, на което е разгледала предложението от обществения посредник на територията на Бургаска община Тодор Стамболиев, което се е отнасяло за промяна на същата Наредба, но до решение тогава не се стигнало. В действащата в момента Наредба, паркирането в зелена или синя зона срещу определена абонаментна цена и електронен стикер се разрешава само на лица, които имат постоянен адрес на територията на Община Бургас. Стамболиев разясни:

Това мое предложение е от 2018 година, което тогава не беше прието от целия Общински съвет. Сегашното предложение е един компромисен вариант, защото на предния Общински съвет изобщо не можеше да се говори на тази тема. Причината за това предложение е хората, които за месец идват на територията на Бургас, да имат къде да си паркират колите. Срокът подлежи на коментар, така че решението е ваше. Моето предложение първоначално беше за 1, 2, 3, месеца.

С предлаганата промяна се дава възможност за издаване на краткосрочен стикер в зоните за платено паркиране на гражданите, които нямат постоянен адрес на територията на Общината, но са собственици на имот, в който пребивават за определен период. Целта на предлагания проект е в рамките на календарната година за срок от 28 дни да закупят краткосрочен стикер. Той ще струва 39 лева за 14 дни. За предложеното изменение и допълнение на Наредбата не са необходими финансови средства. За предложението гласуваха шестима общински съветници, а Христина Секлемова се въздържа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments