Общински съветник предлага да се организират обществени обсъждания по значими проблеми за Бургас

1
87
Комисия по икономика и инвестиционни политики
Комисия по икономика и инвестиционни политики. Снимка: Искра.бг

Общинският съветник от БСП Христо Панайотов е входирал докладна записка, която предвижда да се организират обществени обсъждания по значими проблеми за Бургас. Заложено е те да бъдат организирани от Общинския съвет и да засягат въпроси, които са от обществен интерес за местната общност. Целта е гражданите на общината и другите заинтересовани лица да дадат становища и предложения по проекти за решения.

Общинският съвет ще е този, който ще определя предмета, форматите, датата, мястото, продължителността и процедурните правила на обсъждането. Председателят на местния парламент ще има задължението да уведомява заинтересованите лица и да оповестява чрез интернет страницата, а при необходимост и през местни печатни и електронни медии за общественото обсъждане не по-късно от седем дни преди неговото провеждане.

Предложенията и становищата на гражданите от самото обществено обсъждане ще трябва да бъдат облечени под формата на протокол, който да бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет заедно с проекта за решение и становищата по въпроса на съответните постоянни комисии. Освен това самият протокол трябва да бъде качен и на интернет страницата на Общината и/или Общинския съвет.

Общинският съвет Даниела Божинова от „Демократична България“ е направила предложения за промени в тази точка. Тя подкрепя мнението, че трябва да се провеждат обществени обсъждания, като цитира и проучвания за гражданското участие в местното самоуправление. Но според нея текстовете, разписани от Христо Панайотов, адресират само частично проблема с обществените обсъждания. Според нея е необходимо в бъдеще да бъде приета отделна наредба. Тя счита, че по този начин ще се отговори на нуждите на гражданите на Бургас.

По време на разглеждането на докладната записка от Комисията по икономика и инвестиционни политики общинският съветник Николай Стоянов от ГЕРБ също изрази позиция, че трябва да бъде приета отделна наредба за обществените обсъждания.

Пенчо Мечков от ГЕРБ пък се обяви против да бъдат правени промени в Правилника със следните аргументи:

„Моето мнение е, че един закон колкото и да е добър, когато се сменя много често, става лош. Ние сме направили този правилник на база предните общински съвети и той е гласуван и да го сменяме в движение означава, че постоянно променяме правилата, което не е добре. Правилникът е правилник – да работим по него и да спазваме правилата, които сме взели като решение.“

„Ние не го променяме, ние добавяме нови взаимоотношения. Какво е лошото в това да има активни общински съветници?“, попита от своя страна Даниела Божинова.

В предложенията за изменения на Правилника на Христо Панайотов се предвижда още една важна точка, която предвижда всички докладни заедно с приложенията към тях да бъдат качвани на сайта на Общинския съвет. От ГЕРБ бяха против и отново изложиха аргумента, че имало лични данни.

„В една от промените се иска да се публикуват приложенията към всички докладни, но специално за социална и здравна комисия съдържат голям брой лични данни и те не трябва да бъдат оповестявани“, каза председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова.

В крайна сметка докладната записка на Христо Панайотов за промени в Правилника не беше приета от икономическата комисия.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Даниела Божинова
Даниела Божинова
2 години по-рано

Николета Стойчева, адмирации за обективното информиране за заседанието на икономическата комисия. И браво, че четете материалите, включително сте прочели становището за обществените обсъждания, което подадох.