Община Царево подцени оранжевия код, евакуират хората от ниските части

0
113
Наводнение в Царево
Наводнение в Царево. Снимка: Стоян Чайков, Facebook

Бедствено положение бе обявено на територията на oбщина Царево заради проливния дъжд, който наводни целия град и съседните къмпинги.

В момента жителите се призовават чрез вой на сирени да се евакуират от по-ниските места, тъй като в ниските части прииждат високи води. На телефон 112 са подадени сигнали от къмпинг „Нестинарка“, където приземните етажи на хотелите са заляти от вода. В къмпинг „Арапя“ положението също е много сериозно, тъй като на места водата там достига до два метра височина, а няколко автомобила са отнесени в морето.

Затворен е пътният участък между селата Варвара и Синеморец заради излизането от коритото на река Велека, която е заляла пътното платно. 

Припомняме, че за днес за цялата област Бургас има обявен оранжев код за обилни валежи, но въпреки всичко Община Царево бе сварена неподготвена. Наводнението в града поставя под съмнение дали там са извършени превантивни действия като почистване на речни корита и отводнителни шахти, които очевидно не могат да поемат голямото количество вода.

Към днешна дата кметът от ГЕРБ Георги Лапчев е обявил бедствено положение и тепърва ще се предприемат действия по спасяване на населението и справяне с щетите, но пораженията от обилния дъжд можеше да бъдат много по-малки, ако бяха взети предварителни мерки в тази насока преди старта на есенния дъждовен сезон

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments