Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хил. лева за соларни пейки и чешма

0
45
Парк
Парк "Колелото". Снимка: Община Габрово

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма.

Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Подкрепата е за малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени.

Предвижда се „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло.

В парка на „Колелото“ ще бъде поставена чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата. В квартал „Младост“ ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

Заложено е да се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени. Инициативата ще информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях. Срокът на проекта е 5месеца от подписването на договор с изпълнителя на дейностите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments