Община Асеновград подписа договор за закупуването на електробуси

2
2106
Подписване на договора
Подписване на договора. Снимка: Община Асеновград

Днес община Асеновград сключи договор с фирмата изпълнител за доставка на електроавтобуси. Датата не е избрана случайно – 5-ти юни е Световният ден на екологията. Финансирането е осигурено по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Фирмата, която спечели обществената поръчка, е с дългогодишен опит и е доставяла електроавтобуси в градове из цяла България и Европа. Целта на този проект е по-екологичен, комфортен и редовен градски транспорт в община Асеновград.

Ще бъдат закупени общо 7 електрически автобуса. Всички ще бъдат нископодови и оборудвани с рампи – така, че да са достъпни за хора в напреднала възраст, трудноподвижни лица и родители с детски колички. В 5 от автобусите ще има общо 56 места /без това, на шофьора/, от които 21 – седящи и 35 – за правостоящи. В другите два общият брой на местата /без шофьорското/ ще е 73, от които 28 – седящи и 45 – правостоящи. Автобусите ще са оборудвани съгласно европейските изисквания. Ще разполагат с обособено място за детски колички и за такива, за трудно подвижни хора. Превозните средства /кабината за водача и пътническият салон/ ще са напълно климатизирани. Климатичната система, освен охлаждане, ще има и функция отопление. Ще е налична средна двойна врата, оборудвана с платформа за качване и сваляне на детски и инвалидни колички.

Автобусите ще са снабдени със система за информация в реално време. Информационните LED табла ще са монтирани на няколко места в превозното средство, като вътре – в предната част на салона – ще бъде поставено такова, с визуализация към пътуващите, които в реално време ще бъдат информирани за номер на изпълняваната линия/направлението/следващата спирка.

По повод Световния ден на екологията, местната администрация припомня и за още няколко екопроекта, по които работи. По отношение на отпадъците, във финален етап е реализирането на проекта за изграждане на компостираща и сепарираща инсталации. Целта е да се намали количеството депонирани битови отпадъци. По отношение на въздуха, в момента се реализира и проект за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни електрически такива. Идеята е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Асеновград. В процес на разработване е и проект за изграждане на зелена инфраструктура в градска среда. Предвижда се озеленяване в различни зони на Асеновград – главни улици, булеварди, междублокови пространства, с цел възпрепятстване разпространението на фини прахови частици.

Българите предпочитат да се лекуват в частни болници, искат да се построи „Мама и аз“ в София

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Някой
Някой
11 дни по-рано

Асеновград има най мръсния въздух в България зимата коно запалян печките селяните и господа ролите в ниските квартали става страшно.