Общежитията на Лесотехническия университет в София: Мизерия, хлебарки, дървеници и влага

0
1568
Студентско общежитие
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Мизерия в общежитията на Лесотехническия университет в София. Студентите трябва да живеят, заобиколени от лоша материална база, падаща мазилка, дървеници и хлебарки.

В началото на новата академична година, обичайна гледка са родители и студенти, които носят строителни материали, с които да освежат стаите. Владимир Илиев е баща на студент в университета. Той сподели за „NOVA“, че е купил балатум, капак за тоалетна чиния и препарати, с които да се изчисти, каквото може.

Весела е студентка, която дели стая с още две момичета. Тя разказа, че банята е била в ужасно състояние, имало е влага, навсякъде са се разхождали хлебарки, а подовата настилка се е разпадала.

След като видяла, че има ремонтирани стаи, тя попитала дали не може да бъде обновена и нейната. Получила отказ с обяснението, че всеки студент сам си оправя стаята.

Ивайло Иванов и съквартирантите му сами са ремонтирали стаята си. Те са сменили плочките в банята, сложили са ламиниран паркет, шпакловали стените, сложили и нови мебели. Всичко излязло около 1200 лева и било за сметка на техния джоб.

От ръководството на университета заявили, че сумата не може да бъде възстановена, въпреки че момчетата били запазили всички фактури.

Хлебарките и дървениците са другия сериозен проблем за студентите. Директорът на „Студентски столове и общежития“ в Лесотехническия университет инженер Иван Кръстанов обясни, че една от най-добрите фирми в София е наета за борбата с вредителите.

Поддръжката на сградите излизали 80 000 лева годишно, но те били крайно недостатъчни и стигали само за аварийни ремонти. От ръководството на ведомството изчисляват, че за реновиране на общежитията са нужни между 3 и 4 млн. лева на сграда. С такива пари обаче не разполагали.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments