Образователният министър: Приоритет ни е успешното завършване на учебната година

0
32
МОН
Снимка: МОН

Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, заяви на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Той обясни, че това включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. Образователният министър уточни, че през следващите 3 месеца МОН ще се подготви за предстоящата учебна година. Денков разясни, цитирани от NOVA“:

Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от онлайн обучението, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, с трудността на усвояване на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството„.

Николай Денков разясни, че като трети приоритет е завършването на картата на висшето образование у нас. Той посочи, че предишното министерство е постигнало съществен напредък, но според него липсва аналитичната част. Служебният образователен министър уточни, че от събраните данни ще установят проблемите, които са натрупани в областта. Четвъртият приоритет е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, които обхващат образованието, обучението и научните изследвания.

По тези четири стъпки МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа. Денков обясни, че тя е известен специалист и един от водещите в нашата страна учители. Освен това е директор на училище, което е свързано с въвеждането на иновативни практики. По думите му по анализационните проблемите в училищното образование ще работят с Евгения Пеева. Тя е ръководила и редица проекти, които са финансирани от Европейската комисия. Той е категоричен, че двете специалистки в областта ще се допълват и ще предоставят пълната експертиза, която ще е необходима за подготовката за следващата година. Денков допълни:

По отношение на висшето образование, заместник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти. Тя има много богат опит и в тази област. По отношение на научната дейност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН по отношение на научната дейност.“

Образователният министър подчерта, че всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще се координирана от Евгения Пеева. Началник на кабинета ще е Иван Модев, а Екатерина Попова ще отговаря за връзките с обществеността.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments