Образователният министър: При промяна на сегашните мерки, отиваме към пълен локдаун

0
1040
Училище
Училище. Снимка: МОН

При отпадане на заповедите на здравния министъра, се изпуска възможността за „Зелен сертификат“ и трябва да се отиде към пълен локдаун, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той коментира пред „БНР“:

Напълно разбирам острите родителски реакции. Трябваше с известен период да се въведе онлайн обучението в столицата специално. В страната продължава да се учи на много места. В Плана на Министерството на здравеопазването в нашите насоки беше казано, че ще се преминава изцяло към онлайн обучение при над 500 заболеваемост на 100 000 души, после беше увеличена границата на 750 на 100 хиляди. В София сега е над 900, а има области, в които е над 1000. От две седмици вървим към критична ситуация, което изисква преминаване към онлайн обучение. По-добре беше да се каже малко по-рано, но в последните две седмици рязко тръгна нагоре заболеваемостта и Министерството на здравеопазването трябваше да реагира много бързо. Когато тръгнат числата надолу, ще се реагира бързо според ситуацията. Отсега не може да се каже.

Денков припомни, че във вторник вечерта със заповед на здравния министър Стойчо Кацаров са били затворени училищата в няколко области. Той подчерта, че това се е отнасяло за всички учебни заведения. Образователният министър обясни:

„В сряда се опитахме да задържим децата от I до IV клас, но това не се случи. Училищата бяха затворени още във вторник вечерта. Това създаде неудобството за родителите. Юли и август имаше предсказания, че в началото и средата на септември е бъдем в нова вълна. В началото на септември се очерта вълна и към 15 септември тя вече вървеше надолу. Уравненията на математиците не са точни, а имат варианти и едни предсказваха едни варианти, а другите – други. Никой не знаеше кои ще са точни. Аз не съм политик и ме интересува да успеем да си свършим работата по най-добрия начин. Опитахме се да отложим затварянето, но в тази висока вълна трябваше да променим подхода. Свободата идва с ваксинирането и „Зеления сертификат“, а не с това да правим каквото си искаме и да очакваме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине.“

По думите на министъра на образованието ако не се имунизират преподавателите, то тогава те няма да могат да обучават учениците. Той е категоричен, че точно отношение към мерките са предопредели какво ще се случи, а не политиците. Според него обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, която изисква непопулярни мерки и правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото мерки. Денков посочи, че в момента единствената мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, е „Зеленият сертификат“. Образователният министър уточни:

Ако паднат нашите заповеди след жалбите в съда, училищата ще останат затворени, защото затварянето им става със заповедта на министъра на здравеопазването. Училищата през последните две седмици станаха опасни за децата и учителите. Ако паднат заповедите на министъра, изпускаме възможността за зеления сертификат и трябва да отидем към пълен локдаун с развитието на кризата. Ако хората отказват да спазват и нещо, резултатът е ясен – взрив на починалите и на болните, и оттам нататък моралната отговорност ще бъде на тези, които призовават да не се спазват мерките.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments