Областните градове ще подновят старите печки

0
66
Комини. Снимка: Пиксабай
Комини. Снимка: Пиксабай

Столичната община започна кампания за безплатна подмяна на печките за дърва и въглища. Към нея се включват и общините – Бургас, Стара Загора, Монтана, Велико Търново и Русе.

Кампанията е по проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по програма „Лайф +“ на Европейската комисия.

Целта на кампанията е да се спре замърсяването на въздуха като домакинствата заменят отоплителния си уред на твърдо битово гориво с: централно отопление на ТЕЦ, централно отопление на природен газ, отоплително устройство с електричество (климатик) или отоплително устройство на пелети (печка/камина/котел на пелети/горелка).

Кампанията ще се финансира от два финансови механизма като целта е замяната на отоплителните уреди да завърши в рамките на три години. Общата стойност на проекта е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по програмата „Лайф +“ на Европейската комисия е 10 000 000 евро.

Причината  за реализиране на проекта е изгарянето на големи количества въглища и дърва, което има значителен принос в замърсяването с фини прахови частици. Използването на стари печки и котли води до допълнително замърсяване на въздуха, а това дава отражение и върху човешкото здраве.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments