Областната управа: Паметникът на Съветската армия трябва да бъде незабавно преместен и реставриран!

0
33
Паметник на Съветската армия в София
Паметник на Съветската армия в София. Снимка: Facebook - Корнелия Нинова

Областната управа в София настоява за незабавното премахване на Паметника на Съветската армия, твърдейки, че той представлява опасност за живота и здравето на гражданите.

Експертното становище отбелязва неотложната нужда от спешна реставрация, която изисква демонтаж и преместване на монумента. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, като в резултат са се появили пукнатини в бронзовите отливки, рискувайки отделяне на елементи от фигурите.

Присъстват и проблеми като пукнатини при свързването на частите, корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“, които могат доведат до сериозни инциденти с гражданите. За предотвратяване на тези инциденти е предвидено поставянето на допълнителна ограда, като събитието ще се реализира в рамките на деня.

Планира се стартирането на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, в съответствие с решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, като те могат да бъдат изложени като експонати на ново определено място след подробен преглед на всички възможности.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments