Област Видин остава на дъното по икономическо развитие и в челото по безработица

0
320
Видин
Видин. Снимка: Искра.бг

Област Видин остава с най-слабите за страната общи индикатори за социално и икономическо развитие.  Това показват данните на най-новия доклад на Института за пазарна икономика /ИПИ/ „Регионални профили. Показатели за развитие 2023“.

От документа става ясно, че разпределението на брутния вътрешен продукт /БВП/ между областите в България продължава да е крайно неравномерно и в първата година на възстановяване на националната икономика след ковид пандемията.

София запазва първото си място с голяма преднина и 59 млрд. лв. БВП към 2021 година, или 43% от общия за страната. Втората икономика е тази на Пловдив с 10 млрд. лв. – 7,4% от този на цялата страна.

Данните показват, че половината от стопанската активност в България е концентрирана в тези два икономически центъра, между които има също така голяма разлика в представянето и превес на София над Пловдив

Челната тройка на областните центрове и тяхната тежест в националната икономика оформя Варна с 8,4 млрд. лева брутен вътрешен продукт и Бургас с 6,5 млрд. лева. Всъщност икономиката на Югоизточния район се нарежда по стопанско значение за страната след Югозападния, защото освен Бургас, в него голямо значение играе и Стара Загора с 6,2 млрд. лева.

В същото време все още има области, като Видин, Силистра, Кюстендил, Перник и Смолян, чиито икономики са под границата от 1 млрд. лева брутен вътрешен продукт.

Големи различия се отчитат от ИПИ и при нивата на безработицата между отделните области. Докато в столицата тя вече е свита до 1,6 процента от населението на 15-64 години, а във Варна – до 3,2 на сто, то във Видин делът на безработните надхвърля 14%, а в Монтана тя е почти 12 процента.

Почти двойна остава разликата между лидера по заплащане София и областите с най-ниски заплати през месеците април, май и юни тази година. Докато средната заплата в столицата се доближава до 2700 лева, възнагражденията във Видин, Кюстендил, Благоевград, Силистра и Хасково са около 1300 лева на месец.

Относително високо – около  1800 лева месечно, е заплащането в София (област), Варна, Стара Загора и Враца, като в последните две значителна роля за това имат високите заплати в енергийния сектор.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments