Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в Нова Зеландия след облекчаване на мерките

0
162
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Нова Зеландия заяви, че е спряла разпространението на COVID-19 в общността, елиминирайки ефективно коронавируса. Новите случаи на заразени са само единици за последните няколко дни, като единият е регистриран в неделя, заяви премиерът Джасинда Ардерн, като подчерта, че вирусът в момента е елиминиран, пише „BBC“.

Въпреки това експертите обясниха, че е рано гражданите да се радват, тъй като това не означава абсолютен край на новите случаи на заразени с коронавирус.

Тази новина дойде само часове преди Нова Зеландия да премахне най-тежките си социални ограничения. От вторник нататък някои търговски обекти, които не са заети в сферата на стоките и услугите от първа необходимост, наред със здравните и образователните дейности, ще могат да възобновят нормалния си ритъм на работа. Въпреки това за повечето хора все още важи разпоредбата да си остават вкъщи и да избягват всякакъв тип социални контакти.

„Ние премахване ограниченията в икономиката, но не и в социалния живот на хората“, заяви Ардерн по време на ежедневния си правителствен брифинг.

До момента Нова Зеландия е съобщила за поне 1500 потвърдени или вероятни случая на заразени с коронавирус, както и 19 смъртни случая.

Генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд заяви, че ниският брой на новите регистрирани случаи през последните дни „ни дава увереност, че сме постигнали целта си за елиминиране на вируса“. Той предупреди, че „елиминирането“ не означава, че няма да има нови случаи, но означава, че специалистите са наясно откъде идват те.

Ардерн заяви, че в Нова Зеландия няма широко предаване на инфекцията в общността, добавяйки: „Победихме в тази битка“. Но тя подчерта, че страната трябва да остане бдителна, ако хората искат да я запазят по този начин.

Как Нова Зеландия се бори с вируса?

Страната въведе някои от най-строгите ограничения в света по отношение на пътуванията и дейността в много сфери още в началото на пандемията, когато имаше само няколко десетки случая на заболели.

Нова Зеландия затвори границите си, започна да прилага карантина на всички пристигащи в страната, въведе строг ограничителен режим и предприе мащабна операция за тестване и проследяване на състоянието на хората, които са имали контакт със заразени.

На 26 март бяха затворени плажовете, бреговете и игрищата, както и офисите и училищата. Баровете и ресторантите също бяха затворени, включително тези, които предлагат доставка на храна по домовете.

Премиерът обясни, че научните данни показват, че Нова Зеландия би могла да има повече от 1000 случая на заболели на ден, ако не беше въвела ограничителен режим толкова рано. Тя добави, че няма как да се разбере колко лошо би могло да бъде, но че чрез колективните си действия страната е избегнала най-лошото.

Отдалеченото местоположение на Нова Зеландия и границите й, които биха могли да се затворят лесно, бяха в нейна полза, когато вирусът избухна, твърдят експертите.

Правителството получи похвала и за яснотата на съобщенията си до гражданите през цялата криза.

В полунощ местно време в понеделник Нова Зеландия ще премине от ограничителен режим на четвърто ниво към режим на трето ниво. Това означава, че повечето търговски обекти ще могат да отворят врати отново, включително ресторантите, които предлагат доставка на храна за вкъщи, но не и тези, при които консумацията е на място.

На новозеландците се препоръчва да се придържат към общуване само със своя кръг- малка група близки приятели или членове от семейството и да стоят на 2 метра разстояние от другите хора.

Масовите събирания все още са забранени, търговските центрове остават затворени, а повечето деца няма да посещават училище. Границата на Нова Зеландия ще остане затворена.

Какво се случва в Австралия?

В Австралия броят на заразените също намаля значително през последните седмици. Има само 16 нови случая, регистрирани в неделя.

Ограниченията се облекчават в някои области, като отделни държави планират да облекчат правилата за социално дистанциране, с което да позволят по-големи събирания на открито тази седмица.

Западна Австралия също се присъединява към Южна Австралия в облекчаването на ограничението за близък контакт само между двама души, като максималният им брой вече става 10.

Въпреки това повечето австралийци все още са длъжни да си стоят у дома, освен ако нямат основателни причини за излизане, като работа или пазаруване.

Повече от милион австралийци изтеглиха приложение за проследяване на лицата, които са били в контакт със заразени с коронавирус, като това се случи в рамките на часове след пускането му от правителството.

Потребителите на приложението ще бъдат уведомени, ако са имали повече от 15 минути близък контакт с друг потребител, който е дал положителна проба за COVID-19.

Има съобщения, че Австралия и Нова Зеландия обмислят да позволят свободното пътуване между тях, но все още не е взето решение по въпроса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments