Няма да се налагат запори на пенсиите до 650 лева

0
110
Пенсионер
Снимка: Pixabay

Няма да се налагат запори върху пенсиите до 650 лева. Новото правило ще важи от 1 януари 2021 година, съобщиха от Националния осигурителен институт. Причината е увеличението на минималната работна заплата на 650 лева от същата дата, обясниха от НОИ. 

Съгласно установеното в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, тоест от пенсиите под този размер не могат да се правят удръжки. Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането им, също се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Посочените ограничения не се прилагат за задължения за издръжка.

Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7.01.2021 г. в зависимост от начина на изплащането им – с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка, ако се изплащат чрез банка/доставчик на платежни услуги.

През месец януари пенсиите ще се изплащат от 7 до 20-то число на месеца, съобщиха още от Националния осигурителен институт. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments