Някои руски олигарси се изказват предпазливо срещу войната в Украйна

0
41
Парични средства
Парични средства. Снимка: Pixabay.

В социалните мрежи се появиха съобщения с призиви за мир, снимка на убит руски опозиционер, редакционна статия във вестник, в която се настоява президентът Владимир Путин да „спре тази война„. Докато руските сили нахлуват в украинските градове, тези настроения може би не са изненадващи. Техният най-изявен източник сега са богати руснаци, включително милиардери, близки до Кремъл, пише „BBC“.

Войната на Русия в Украйна предизвика шок в световната общност на богатите руски граждани, които са изправени пред тежки санкции, застрашаващи техните имоти в Лондон, средиземноморските им яхти и местата на децата им в елитни европейски частни училища. Някои от тях вече се осмелиха, макар и плахо, да говорят открито, въпреки че това може да се окаже недостатъчно, за да се сложи край на войната или да се защити съдбата им на Запад. В речта си, в която Байдън повдигна темата за настоящата тревожна ситуация, той се обърна директно към олигарсите  с думите:

Заедно с нашите европейски съюзници ще открием и конфискуваме вашите яхти, луксозни апартаменти и частни самолети. Идваме за вашите незаконно придобити печалби.“

След като напрежението ескалира, САЩ, Обединеното кралство и други страни обявиха плановете си за изземване на активи и ограничаване на способността си да съхраняват огромни суми финансови средства в западни банки. Вследствие на този ход богати руснаци намекнаха за своето негодувание от военните действия на Русия. В понеделник лондонският вестник „Evening Standard“ публикува изявление на първа страница на своя собственик, роденият в Русия, магнат Евгений Лебедев: „Господин Путин, моля, спрете тази война.“, гласи заглавието, публикувано до снимка на младо украинско момиче, убито при обстрел.

Като руски гражданин Ви моля да спрете руснаците да убиват украинските си братя и сестри. Като британски гражданин Ви моля да спасите Европа от война.

Това пише Лебедев, който е син на олигарха и бивш агент на КГБ Александър Лебедев. Лебедев е близък до водещи британски политици и е назначен в Камарата на лордовете на парламента от министър-председателя Борис Джонсън. До момента обаче той винаги се е въздържал да критикува открито Путин. Трима други руски бизнес магнати – металургичният магнат Олег Дерипаска, основателят на „Алфа банк“ Михаил Фридман и банкерът Олег Тинков също призоваха за прекратяване на военните действия в Украйна. Дерипаска, който е основател на алуминиевата компания „Русал“ и е спряган за съюзник на Путин, написа чрез приложението Telegram, че „мирът е много важен„, както и че преговорите за прекратяване на войната трябва да започнат „възможно най-скоро“. В понеделник Тинков, основател на банка „Тинкофф“, публикува в Instagram свое изявление, гласящо:

В Украйна сега, всеки ден, умират невинни хора, това е немислимо и неприемливо.

Нито един от тях обаче не отправи директно критика към Путин. Не го направи и базираният в Лондон банкер милиардер Фридман, който тази седмица беше включен в списъка със санкционирани лица на Европейския съюз. Фридман, който е роден в украинския град Лвов, нарича войната „трагедия„, която „трябва да бъде прекратена възможно най-скоро„, но очевидно той се почувства видимо неудобно, когато беше призован да разкритикува Путин.

Критиците на Путин твърдят, че западните страни отдавна са си затворили очите за незаконно придобитите руски финансови средства. По-конкретно Обединеното кралство преди време дори приветства богатите руснаци, които купуват луксозни имоти и британски компании, изпращат децата си да учат в скъпи частни училища и управляват автомобилни паркове с помощта на лондонски адвокати и експерти по връзки с обществеността, за да поддържат репутацията си чиста. От антикорупционната организация „Transparency International“ твърдят, че руснаци, свързани с Кремъл или обвинени в корупция, притежават имоти в Лондон на стойност 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара).

Нападението срещу Украйна доведе до незабавна промяна в много аспекти. По повод на това Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще „разкъса фасадата, зад която толкова дълго се криеха онези, които подкрепят кампанията на Путин за унищожение“. Дори неутралната и дискретна Швейцария се присъедини към ЕС в налагането на санкции. Базираният в Обединеното кралство американски финансист и активист за борба с корупцията Бил Браудър, който от години насам се бори за строги санкции срещу Русия, смята, че западните правителства най-накрая са се събудили. Въпреки това той предупреди, че Путин ще бъде възпрян само ако Западът посегне на личното му богатство, голяма част от което е не може да бъде проследено и, за което се смята, че се съхранява с помощта на негови ключови съюзници. Човек, който знае каква е цената на това да се противопоставиш на Путин, се съмнява, че много други хора биха били готови да платят цената на силната опозиция срещу руския лидер или че Путин би ги послушал.

Смятам, че много руски олигарси, включително Роман Абрамович, сега се опитват да бъдат любезни и с двете страни. Путин ще води сериозни преговори само когато разбере, че е притиснат заради войната в Украйна. Всъщност той ще бъде склонен да води преговори само ако защитните сили на Украйна и нейното общество го принудят да го направи.„, споделя Михаил Ходорковски, бивш петролен барон, който прекара десетилетие в руски затвор, след като се скара с Путин.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments