НСИ отчита нарастване на оборота в търговията на дребно

0
14
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

От Националния статистически институт отчитат нарастване на оборота в търговията на дребно. Ръстът е с 0,6% през септември в сравнение с предходния месец. Повишението на годишна база пък е 8,4 на сто в сравнение със същия месец на 2020-а. 

През септември 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.3%), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление (с 0.6%).

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 3.2%. По-голямо намаление е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.3%.

През септември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 11.8%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5.9%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали ръст е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 35.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 13.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 10.3%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 3.6%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 7.6% и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.8%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments