НСИ: Оборотите в търговията на дребно намаляват

0
13
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Оборотите в търговията на дребно намаляват. Това показват последните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Оборотите са се свили с 0.8% спрямо предходния месец. 

Но на база на равнището от 2021 година през април те се увеличават с 5.7 на сто

През април се наблюдава намаление на оборота спрямо предходен месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.5%), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено увеличение съответно (с 1.2%) и (с 0.3%).

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с 3.4%, а понижение в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – със 7.0%.

През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10.0%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9.7%).

Намаление е отчетено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.1%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е регистриран при всички групи: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 27.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 15.2%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 10.6%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 6.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 5.1% и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5.0%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments