НСИ: Оборотите в търговията на дребно намаляват през октомври

0
30
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

Оборотите в търговията на дребно намаляват през октомври. Това показват официалните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Намалението е с 0.4% в сравнение с преходния месец. 

Оборотът в търговията на дребно се увеличава с 0.6% спрямо октомври 2021 г.

През октомври 2022 г. е отчетено намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.3%), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава увеличение (с 0.2%).

Спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 10.3%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 3.2%, и търговията на дребно с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 0.9%. Увеличение е отчетено при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1.3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 1.0%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 0.7%.

През октомври 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.5%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.9%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 24.1%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 9.1%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4.9%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments