НПСС от Пловдив: Не може при недостиг на места в студентските общежития да има затворени сгради

0
45
Изоставена сграда
Изоставена сграда. Снимка: НПСС

„Потресаващо! Така може да се нарече състоянието на студентското общежитие „Димитър Благоев“, намиращо се в Пловдив на бул. ”България” № 121, на територията на Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия „Пловдив“.“

Това пишат от Национално представителство на студентските съвети в Република България /НПСС/ в писмо, изпратено до медиите, придружено и със снимков материал от базата.

Изоставена сграда
Изоставена сграда. Снимка: НПСС

Кадрите са направени по време инспекция на сградата, която е затворена и не функционира по предназначение. Тя с площ 600 м2 по кадастралната карта, включва четири етажа и е с възможност за настаняване до 225 студенти. Затворена е за ползване от години с оглед на лошите битови условия в нея.

Сградата е собственост на „Студентски столове и общежития” ЕАД и с решение на Общински съвет-Пловдив през 1998 година е издаден акт за общинска собственост и към момента е необитаема. През месец май тази година Общината отново актува територията като общинска собственост, припомнят от НПСС.

Изоставена сграда
Изоставена сграда. Снимка: НПСС

Всичко това се случва на фона на значителен недостиг на близо 1000 места в студентските общежития.

Посещението на НПСС и във връзка с възникнало напрежение от студентската общност по темата. Организацията вече има насрочена среща с кмета на община Пловдив – Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет – инж. Александър Държиков, за да се търсят необходимите решения за предоставяне на сградата за ползване като Студентско общежитие.

Изоставена сграда
Изоставена сграда. Снимка: НПСС

НПСС ще настоява за финансиране от Министерски съвет по програмата за възстановяване на студентските общежития да бъдат заделени средства за ремонт на блока, в който близо 300 места в СО „Димитър Благоев” да бъдат предоставени за ползване на студентската младеж в Пловдив.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments