НПСС настоя за намаляване на лихвите по студентските кредити и нови правила за общежитията

0
148
Среща на НПСС с Николай Денков
Среща на НПСС с Николай Денков. Снимка: НПСС

Важни за студентите у нас въпроси бяха обсъдени по време на среща между представители на ръководството на Националното представително на студентските съвети /НПСС/ и служебния министър на образованието и науката Николай Денков. Те касаят понижаване на лихвения процент на студентските кредити, както и промени в нормативната уредба, с които да се даде право на обучаващите се в задочна форма също да се възползват от студентски кредит. 

По време на срещата бяха обсъдени още важни въпроси, които касаят студентската общност като увеличение на студентските стипендии с 10% на минималния и максималния размер на стипендиите, както и за ОНС ,“Доктор“. Така фактически се вдигат праговете както следва: от 85 лева на 100 лева, от 180 лева на 200 лева, а докторантската от 500 на 550 лева.

Студентите поставиха пред министъра още и въпроса с увеличаването на храноден и леглоден от началото на 2022 г., като предложението на НПСС – за храноден от 3,60 лева да бъде вдигнат на 5 лв., а за леглоденът от 1,30 на 2 лв. Представителите на НПСС поставиха и въпросите, които касаят въвеждането на софтуер, който да покаже актуалната ситуация на студенти, които могат се възползват от субсидията по места.

Студентите от НПСС поискаха още преразпределение на местата в студентските столове и общежития, отбелязвайки, че последното такова е проведено с разпореждане № 80/ 7.08.1997 г.

Отбелязвайки положителната страна на проведените ремонти в страната, представителите на студентите поискаха да бъде продължена програмата за
обновяване и ремонтиране на студентските общежития, като поискаха да
бъдат предвидени нови 100 млн. лева за ремонти на студентските общежития
и през 2022 г.

Студентите настояха таксите в медицинските университети в платена форма
на обучение да бъдат фиксирани и да не претърпяват промяна по време на
цялото обучение на студента, а при преминаване на студентите в онлайн
форма на обучение, НПСС ще настоява за намаляване на таксата за обучение
и редуциране на наемите за общежития, като съвместно с министерството ще
се направят нужните анализи с колко се намаляват режийните разходи на
съответното висше училище.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments