Ново срутване на бойната кула в крепостта „Баба Вида“

0
948
Крепост
Крепост "Баба Вида". Снимка: Община Видин

Заместник областният управител на Видин Ани Арутюнян направи оглед на крепостта „Баба Вида“ след второто срутване по каменната зидария на бойната кула. 

Регионалният исторически музей в града изпрати днес писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация, в което уведомява за ново срутване.

Направен е оглед, след които са съставени предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство.

С решение от 2017 година на Министерски съвет управлението върху историческия обект е предоставено на местната управа за срок от десет години с ангажимент да стопанисва имота. Областна администрация-Видин потвърждава готовността си да съдейства и подпомага Община Видин с цел запазване целостта на крепостта за идните поколения.

На 24 август областният управител Иво Атанасов поиска информация от местната управа за изразходваните до момента средства от тяхна страна за поддръжка на Средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали историческият символ на града „Баба Вида“ има направена застраховка.

Крайният срок изтече, а в Областна администрация-Видин все още няма получен отговор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments