Новите правила за диво къмпингуване: Какво предвиждат те?

0
112
Къмпингуване
Снимка: Pixabay

Въвеждат се нови правила за диво къмпингуване. Те са придружени с редица въпроси – ясни ли са новите норми, с какво са свързани проблемите, засягащи темата, защо изчезват местата за свободното бивакуване?

Вера Стаевска, от инициативата “Зелени закони“, коментира пред „БНР“, че правилата са съвсем нормално нещо, но общественият ресурс трябва да бъде приложен така, че всички хора да имат достъп до него.

Според Стаевска казусът с къмпингуването има общо със свободния достъп до природните ресурси у нас и по-конкретно с Черноморския бряг. 

Къмпингите у нас все по-сериозно се обособяват като вилни селища и губят изначалния си смисъл. Ивиците в България не разполагат с места, на които човек може да бивакува – на открито, свободно, без сгради наоколо. Плажовете, които предлагат подобен вид почивка, са 3 на брой, подчерта представителката на инициативата “Зелени закони“. Това е и причината те да бъдат пренаселени.

През 2019 година приключи процес, при който строителното лоби по Българското Черноморие наложи ограничения през поправката “Искрен Веселинов“. Идеята привидно беше да бъдат защитени „дюните да не се газят и разполагат палатки върху тях“.

Следователно – появиха се глоби за разполагане на плажни принадлежности върху дюни, но не и текстове, които да засягат пряко строежа върху тези места. Свидетели сме дори през последните месеци как около къмпинг „Смокиня“ дюните  биват разравяни и на тяхно място изникват нови сгради. Интересното е, че целият процес накрая се оказва съвсем законен, акцентира Вера Стаевска. 

След въпросната поправка преди 2 години стана ясно, че е неправомерно поставянето на палатка, каравана или кемпер на места, които не са обособени за тази цел. Последваха редица протести от недоволни граждани. Така и не се разбра обаче кои са конкретните „специално урегулирани места“, текстът реално казваше главно: “правилата са, че не може“.

Оказва се, че ако искаш да си сложиш някъде палатката, трябва две седмици преди това да отидеш в общината с нотариално заверено пълномощно от собственика на имота, където ще къмпингуваш.

Собствениците, желаещи да се възползват от това, регистрират своята земя по олекотена процедура, ангажирайки се с конкретни условия – достъп с автомобил, инфраструктура.

Първата община, която направи опити да бъдат въведени условия за диво къмпингуване, бе тази в Шабла. Кметът Мариян Жечев заяви, че предвид решенията на българския съд, се е наложило предприетите разпоредби да бъдат отменени. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments