Новият чешки лидер Петр Павел: Украйна заслужава да се присъедини към НАТО

0
42
Президентът на Чехия Петр Павел.
Президентът на Чехия Петр Павел. Снимка: Фейсбук

Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел заяви пред „BBC“, че на Украйна трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО, „веднага след като войната приключи.

Павел, пенсиониран генерал от НАТО, изрази мнение, че Украйна ще бъде „морално и практически готова да се присъедини към западния алианс, след като конфликтът приключи.

В първото си излъчено интервю за международните медии от избирането му генерал Павел даде категорична защита на западната военна подкрепа за Киев, като каза, че не трябва да има „почти никакви ограничения“ за това какво страните трябва да изпратят. Говорейки от ренесансовия дворец Хрзански, на няколкостотин метра от Пражкия замък, той подчерта, че за него изпращането на западни изтребители като F-16 „не е табу“, но не е сигурен, че те могат да бъдат доставени във времева рамка, която може да се окаже полезна за Киев.

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи изпращането на F-16 тази седмица, въпреки че френският президент Еманюел Макрон коментира, че нищо не е изключено. Пред „BBC“ той заяви:

„Горд съм, че моята страна е една от първите, които предоставиха на Украйна значителна военна помощ.“

Чешката република беше първата западна страна, която изпрати танкове и бойни машини на пехотата – съветски проектирани T72 и BMP1 – в Киев, част от поредица от доставки на тежки оръжия, които според съобщенията са започнали още през март 2022 г.

Почти година по-късно, след много агонизиране и душевно търсене, страни, включително Обединеното кралство, Съединените щати и Германия, започнаха да отговарят на многократните призиви на Киев да изпратят модерни западни танкове като Leopard 2s, Challenger 2s и M1 Abrams.

„Вероятно много малко хора биха могли да си представят, че западните страни биха били готови да предоставят на Украйна модерни основни бойни танкове или далекобойна артилерия или противовъздушни системи“, продължи той.

„Сега, смята той – това е реалност.  И добави:

„Но в същото време виждаме, че все още не е достатъчно, за да се противопостави на значителните ресурси на Русия от хора и материали.“

Той призна разочарованието на Киев от скоростта на доставките, особено на западните танкове, които изрично са предназначени да пробиват дупки – буквално и преносно – през съветските бронирани формирования.

Украйна е поискала 300 такива танка и казва, че Западът досега е обещал да изпрати поне 120. Но генерал Павел каза, че се надява това да се ускори – особено ако Русия започне своята очаквана пролетна офанзива.

Новоизбраният президент отхвърли мнението, поддържано отдавна в някои европейски столици, особено в Берлин, че подобни доставки могат да се разглеждат като „ескалация“.

От своя страна Русия предупреди, че увеличените доставки на западни оръжия ще доведат до все по-голямо пряко намесване на страните от НАТО в конфликта.

„Нямаме алтернатива“, коментира той и обясни:

„Ако оставим Украйна без помощ, те най-вероятно ще загубят тази война. А ако загубят – губим всички“.

Новоизбраният президент Павел също така подчерта, че той и други европейски лидери са длъжни да обяснят на своето скептично – и в много случаи уплашено население – смисъла да се помага на Украйна.

„Нашите градове не са унищожени от руска артилерия и ракети. Но бъдещето ни може да бъде унищожено, ако не подкрепим Украйна за успешен край на този конфликт.“

Освен това той отхвърли твърденията – сред които и на човека, който се изправи срещу него този уикенд, бившия премиер Андрей Бабиш – че затваря вратата за дипломацията. Павел, който често беше представян като войнолюбец по време на кампанията, изтъкна:

„След като има дори най-малък шанс за мирни преговори, нека го подкрепим. Но няма никакви признаци за такова нещо от руска страна.“

И още:

„Това, което трябва да се каже, е следното: краят на войната е изцяло в ръцете на Русия. Би било необходимо само едно решение от президента Путин да изтегли силите си от Украйна и войната свърши.“

И след като приключи (войната – бел. ред.), смята той – може да се гледа за реално място на Украйна в НАТО. Павел е на мнение:

„Украинската армия ще бъде може би най-опитната армия в Европа. Украйна заслужава да бъде част от общността на демократичните страни.

„Включително НАТО?“. пита журналистът на медията.

„Вярвам, че те наистина го заслужават.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments