Нови случаи на бруцелоза по животните

0
70
Овце
Овце. Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Регистрираха нови случаи на бруцелоза по животните – овце и свине в кюстендилското село Вуково, съобщи зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин за БНР.

Огнището на коварното заболяване е старо – от лятото на миналата година, тогава бяха умъртвени над 20 овце и шилета във фермата.

Заболелите животни са три овце, уточни зам.-областният управител. Умъртвени са обаче и останалите от стадото, собственост на фермер от Бобошево.

Очаква се днес от Националната агенция по контрол на храните да обявят подробности и още информация за болните и евтаназирани животни във Вуково.

До дни предстои свикване на областната епизоотична комисия, каза още зам.-областният управител.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments