Нови правила за влизане в България от 1 септември

0
351
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

Министър Стойчо Кацаров издаде днес нова заповед за определяне условията и изискванията за влизане в България от 1 септември, съобщиха то здравното министерство. Той посочва в заповедта, че от държави, попадащи в „червена“ зона, ще се допускат само чуждестранни студенти в страната ни. Те обаче задължително трябва да притежаващи виза тип „Д“ за дългосрочно пребиваване с цел обучение.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19. Това се отнася и за ученици, студенти и докторанти, които живеят у нас и пътуват до Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

От сряда Северна Македония, Черна гора, Косово, Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия попадат в „червената“ зона. Тази промяна в списъка е заради цветовите зони на съответните държави, по който е определен редът за влизане в страната ни. От 1 септември от „червена“ в „оранжева“ зона преминава Италия, а от „зелена“ в „оранжева“ – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. От здравното министерство уточняват, че Румъния вече преминава в „зелената“ зона.

Със същата заповед се създава списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на Европейския съюз. Това са – Северна Македония, Сан Марино, Швейцария, Турция, Украйна и Държавата град Ватикан.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments