Нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Пазарджик

0
377
Кокошка
Снимка: Pixabay

Вирусът е установен в индустриална ферма в село Цалапица и в две лични стопанства – също в Цалапица и в пазарджишкото село Варвара. Във фермата се отглеждат около 80 000 кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има около 100 птици. За трите огнища са издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. Около трите огнища са определени три километрова предпазна и 10 километрова наблюдавана зона.

Извършва се проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях – фураж за птици и транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От БАБХ посочиха, че птичето месо и продукти, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храните.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments