Нови мерки за по-ефективно събиране на глоби: Актове и фишове ще бъдат връчвани на граничните пунктове

0
762
ГКПП "Лесово - Хамзабейли"
ГКПП "Лесово - Хамзабейли". Снимка: Искра.бг

От днес на граничните контролно-пропускателни пунктове при влизане или напускане на страната ни водачите ще бъдат уведомявани в случай на неплатени глоби. Причината – голяма част от санкциите не се събират. Премиерът акад. Николай Денков смята, че тези действия не нарушават гражданските права.

От Министерството на вътрешните работи /МВР/ обявиха, че са констатирали изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби. В резултат на това заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ е издал заповед, в която са били дадени указания да се извършва справка за невръчени е-фишове на всички влизащи и напускащи България българи. Целта – по-голяма събираемост на глобите заради нарушения на пътния закон.

Вътрешното министерство добавя, че след като бъде връчено наказателното постановление или е-фиш, санкцията може да бъде платена в определен срок, без това да се случва веднага на граничния пункт. Заповедта няма да се изпълнява през почивните дни, така че да не се затруднява трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Същевременно от МВР започнаха да изпращат съобщения за актове и фишове по е-поща или чрез Viber. От „Пътна полиция“ отбелязват, че за месец и половина са били връчени глоби за 1,25 милиона лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments