Нов човешки вид беше намерен във Филипините

0
40
Homo luzonensis
Снимка: Скрийншот от Туитър

Непознат далечен вид на съвременния човек беше открит във Филипините, съобщи „БиБиСи“. Учените го „кръстиха“ Homo luzonensis. Той е бил намерен в пещерите на най-големия остров за страната – Лусон.

Според физическите характеристики на Homo luzonensis, той е бил кръстоска между няколко древни човешки предци, както и тези на по-съвременните хора. Откритието показва, че примитивните ни човешки роднини са напуснали Африка и са достигнали до Югоизточна Азия – нещо, което досега не се е смятало за възможно.


Находката показва, че човешката еволюция в региона е била изключително сложна – там са живеели три или повече човешки вида по времето, когато там са пристигнали и нашите предци.

Един от тези видове е бил миниатюрният „Хобит“ – Homo floresiensis – който е оцелял на индонезийския остров Флорес преди 50 000 години.

„След като забележителните находки на малкия Homo floresiensis бяха публикувани през 2004 г., коментирах, че експериментът за човешката еволюция, проведен на Флорес, би могъл да се повтори на много от другите острови в регион“, заяви проф. Крис Стрингър от Лондонския природонаучен музей.

„Тези теории сякаш са потвърдени на остров Лусон … който се намира на около 3000 км“, добави проф. Стрингър.


Homo luzonensis, намерен в пещерата Каляо, в северната част на остров Лусон, са били описани в списание „Nature“. Той е бил датиран отпреди – между 67 000 години и 50 000 години. Били са открити тринадесет останки – зъби, кости на ръцете и краката, части от бедрената кост. Те принадлежат на най-малко трима възрастни и пълнолетни индивиди.

Homo luzonensis имал някои физически прилики със съвременните хора, но по други приличал на австралопитеките – изправени ходещи маймуноподобни същества, които са живели в Африка преди два и четири милиона години, както и много ранни членове на рода Homo. Костите на пръстите на ръцете и краката са извити – това показвало, че този вид се е катерил подобно на австралопитеките.


Ако австралопитекоподобните видове са успели да достигнат Югоизточна Азия, това ще промени теориите за начина, по който нашето родословно дърво е напуснало първоначално Африка. Отдавна се смята, че „Хомо еректус“, най-близкият до нашия вид, е напуснал африканската родина преди около 1,9 милиона години. И като се има предвид, че Лузон е бил достъпен само по море, находката повдига въпроси за това как прачовешкият вид е стигнал до острова.

Островът в Югоизточна Азия вече е бил дом на друг човешки вид, наречен Denisovans, за който се смята, че се е сблъскал със съвременните хора (Homo sapiens), когато са пристигнали в региона. Доказателството за това идва от анализи на ДНК, тъй като в региона не са били открити никакви известни денисови фосили.

Учените твърдят още, че индонезийският остров Флорес е бил дом на вид, наречен Homo floresiensis, наречен „Хобити“ заради малкия им ръст. Смята се, че те са оцелели от поне преди 100 000 години до 50 000 години – потенциално припокриващи се с пристигането на съвременни хора.

Интересно е, че учените също така твърдят, че Homo floresiensis имат физически характеристики, които напомнят за тези, открити при австралопитеките. Но други изследователи твърдят, че „Хобитите“ са произлезли от „Хомо еректус“, въпреки че част от тяхната анатомия се връща към по-примитивно състояние.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от