НОИ няма да плаща първите дни болнични, реши тристранката

0
83
Болница
Болница. Снимка: Архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри законопроекта на „Воля“, който предлага обезщетението за първите три дни от болничния лист да се изплаща за сметка на Националния осигурителен институт (НОИ).

В момента първите три дни от болничните се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.

Предложението на „Воля“ беше подкрепено принципно от работодателските организации с някои възражения и алтернативни предложения, а синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ и Министерството на труда и социалната политика не подкрепиха промените, предаде „Фокус“.

Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. и има увеличение на фалшивите болнични.

Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния от работодателите, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение, и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент. Това е позицията на омбудсмана Диана Ковачева по повод дебатите по темата.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не се ангажира дали ще има промяна в режима на изплащане на болничните и, ако има, в каква посока ще е тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments