НКЖИ с позиция за твърденията, че машинист е получил команда да потегли на червен светофар

0
487
Влак
Влак. Снимка: БДЖ, Фейсбук, Архив

От пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ разпространиха позиция по повод твърденията за устно нареждане на ръководител движение за преминаване на червен изходен сигнал. В нея е посочено:

„Считаме, че е необходимо да подчертаем: движението на влаковете в България се осигурява от поне три степени на контрол.

При нормални условия, безопасността на движението на влаковете се гарантира от гаровата и междугаровата осигурителна техника. При необичайни условия, когато по някаква причина осигурителната техника е блокирана /профилактика, ремонтни дейности, природни бедствия и др./, безопасността на движението се осигурява съгласно одобрена процедура, съдържаща тристепенна система за контрол от ДП НКЖИ, включваща старши влаков диспечер, влаков диспечер и ръководител-движение с ясно разписани конкретни действия, които всеки един е длъжен да предприеме.

Конкретно за случая на 02.03.2023 г. в гара Калотина-запад, осигурителната техника е била в изправност и междугаровата блокировка е осигурила нормалното заминаване /зелен сигнал/ на товарен влак към гара Драгоман. Заминалият влак се поврежда в изходната част на гара Калотина-запад и се връща обратно в гарата, вследствие на което изходният сигнал се затваря /червен сигнал/.

Дежурният ръководител-движение не предприема предвидените в нормативната уредба по безопасност при такива случаи действия, решава да си спести спазването на процедурата и започва да увещава локомотивния машинист да замине, без задължителната писмена заповед, издавана при такива условия. Локомотивният машинист отказва да замине по този начин и уведомява службите за безопасност.

След извършената на място проверка от Регионална инспекция по безопасност на превозите-София /звено на НКЖИ/, дежурният ръководител-движение е отстранен от работа и дежурството е поето от началника на гарата. Ситуацията не е застрашила реално сигурността на участниците в движението, но представлява тежко нарушение на процедурата за действие, разписано в нормативите.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments