Нинова: Парламентарните комисии приеха на първо четене предложенията ни за ръст на доходите

0
37
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка: Корнелия Нинова, Фейсбук

Докато обсъждахме Изборния кодекс, в комисии в Народното събрание се приеха предложенията на БСП за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., безплатни учебници до 12 клас, еднократната помощ от 300 лв. за деца от първи до четвърти клас, заяви лидерът Корнелия Нинова във Facebook. Коментарът й продължава по следния начин:

„Манипулация е внушението, че Народното събрание се занимава само с изборното законодателство и припомних, че първите парламентарни решения са били свързани с военната помощ за Украйна и за купуването на нови 8 самолети F-16.

С промените в Изборния кодекс даваме възможност на хората да изберат как да гласуват – с хартия или на машина. 47% искат с хартия, 48% – на машина. Свобода на човека е как да гласува.

Даде се адекватен отговор на съмненията за злоупотреби с машинното гласуване – гласуване с хартия и на машина, да се брои под видеонаблюдение, да няма тъмни стаички, където да се правят манипулации и всички партии да имат участие в комисиите.

Искаме честен изборен процес, честно отчитане на гласовете и свобода на избор на хората. Това са принципите, на които сме стъпили.

Все още няма доклад на ЦИК дали има разминавания между машинния протокол и преброените бюлетини и това засилвало подозренията.

Намерихме протоколи, на които има разминавания между машини и хартия – с по 5-6 гласа, но при 12 хиляди секции с по 5-6 гласа става доста сериозно. Също бяха показани протоколи, в които в единия има 7, в другия – 77 гласа за „Демократична България”. Така че има достатъчно факти за внасяне на съмнения.

Коментирах и информацията, че България ще бъде блокирана за Шенген. Несправедливо е по отношение на изпълнените технически изисквания, унизително е отделянето ни от Румъния и Хърватска, но и да обърнем внимание на думите, които ни казаха – корупция, охрана на граница. В последните месеци виждаме гонки, загинаха полицаи, хващат мигранти на другия край на България. Трябва да кажем, че има проблем и да започнем да го решаваме.

Всекидневно гърмят скандали за корупция и това се забелязва от Европа. Правосъдната реформа спря. Изнасят сигнали за корупция, включително в служебния кабинет. Ето – областният управител на Хасково участвал в контрабанден канал, областният на София е замесен в скандал за продажба на имоти, новата сага „Gemcorp”, министърът на икономиката Стоянов щял да прави фотоволтаична централа върху язовир „Огоста” – един от рисковите язовири.

Поведението на „Продължаваме промяната” и „Демократична България” по отношение на Шенген е лицемерно. Преди две седмици от „БСП за България” внесохме декларация в парламента за Шенген, около която призовахме всички партии да се обединим – трябва да си защитим националния интерес и да заявим твърдо пред Европа, че сме изпълнили условията и трябва да влезем. „Продължаваме промяната” и „Демократична България” напуснаха залата, дори не натиснаха копчето „за” Шенген”.

Част от проблема е и отказът на служебното правителство да внесе бюджет и даде пример с това, че границата изисква допълнително финансиране, което сега няма как да се осигури. Как сега да убедим европейските ни партньорите, че нещо сме подобрили, охранявайки границата?

Катастрофално е решението за замразяване на доходите. От вчера има нова заявка за ръст на цената на газ, от 1 януари с до 22% се увеличава водата, цените на храните отново тръгнаха нагоре. В тази ситуация, да замразиш доходите е антисоциално. Това е най-антисоциалното и военизирано правителство в последните години.

Започна и отменяне на социална подкрепа, която редовното правителство осигури. Те казаха, че всичко като социална подкрепа от тази година ще продължат и за следващата и излъгаха – орязаха 25-те стотинки за горивата, вдигат акциза на цигарите.

Трябваше служебното правителство да внесе нов бюджет с обективни показатели и партиите в парламента да работят върху него между първо и второ четене. Миналата година се говореше за предизборно наддаване, но се постигна съгласие за разумни предложения и се прие бюджет с мнозинство, като дори ГЕРБ и ДПС подкрепиха бюджета на Асен Василев.

И той проработи – преведохме хората и икономиката през тежките зимни месеци, наложихме мораториум, подкрепихме икономиката и в края на нашия мандат постигнахме първо място по промишлено производство. Сега за три месеца паднахме от първо на пето място.

Смятам, че ГЕРБ няма да успеят да съставят кабинет, съдейки по това, че няма декларирана подкрепа от партиите в парламента. Позицията на БСП, че няма да подкрепим първия мандат, остава непроменена.

Бойко Борисов не е най-доброто решение за България. 12 години управляваше, видяхме резултатите от това управление. Реставрация на точно същите хора със същото управление не изглежда добре.

Това, че „Продължаваме промяната” се отказват да направят опит с втория мандат е лошо и за тях, и за държавата, защото имаме нужда от стабилност, от правителство и от работещ парламент. Но ние не бихме им се месили в техните решения, за разлика от тях, които напоследък доста грубо влизат на терена на други партии и се занимават с вътрешнопартийните им въпроси – в частност БСП.

Останах разочарована от срещата за ляво обединение в НДК. Събраха се, поговориха си, охулиха БСП, поставиха условие да се смени ръководството и се разотидоха. Очаквахме нещо ново и нови леви идеи, с които да помогнем заедно да се съберем. Борба с неравенствата, увеличаване на доходите и демографската криза не е нещо ново. Напротив – БСП от години работи за това, включително докато управлявахме, направихме много за решаване на тези проблеми. Всичко, което излезе оттам са стари лица със стари идеи.

С тази среща вътрешната опозиция се скри зад Първанов, Дончева,Манолова и си намери нова форма, с която да атакува БСП.

През 2016 г., когато бях избрана за председател на БСП, бях избрана с програма за сериозни реформи. Тогава ограничихме мандатите на депутатите до 3 мандата – 12 години, мандата на председателя до 2 мандата – 8 години, въведохме пряк избор на председател от всички членове на партията и Националният съвет прие решение да поканим всички напуснали БСП да се върнат. От 2016 г. насам те не се върнаха, сега им го напомних, че партията е отворена за тях, ако искат да се върнат.

Под мое ръководство левицата направи опит за обединение. С АБВ бяхме в коалиция на предишните избори и имахме депутат от АБВ. С Татяна Дончева водихме преговори за общо явяване, но в последния момент се провалиха поради изискването ѝ да си сменим името на „БСП-Движение 21”. Георги Кадиев беше депутат от БСП в миналия парламент. Те са напуснали по времето на Сергей Станишев и Михаил Миков, ние направихме усилие да ги върнем. Уви, не желаят.

Става въпрос не за идеи, а за его. Искали равнопоставеност между левите партии – Георги Кадиев даже няма партия, не я е регистрирал. Ангел Найденов дава оценки на БСП…Вие идеи чухте ли? Нали е ново модерно ляво – около какво да се обединим, около амбициите им да станат депутати ли? За всеки от тях хиляди социалисти са работили – да бъде президент, да бъде депутат, да бъде омбудсман. Те са част от усилията на много хора в БСП да заемат политически позиции и сега се обръщат срещу тези хора. Оставете ме мен и ръководството, какво казват на тези хора?“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments