НИНКН потвърди, че оградата на Небет тепе в Пловдив е незаконна

0
48
Оградата на Небет Тепе
Оградата на Небет Тепе. Снимка: Манол Пейков, Facebook

Официалното запитване на общинските съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ потвърждава незаконността на оградата на Небет тепе.

Това става ясно от отговора на директора на института арх. Петър Петров.
Становището на НИНКН е ясно – заданието не изисква изграждането на ограда около комплекса. В писмото се подчертава още, че оградата не само създава друг образ на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.

Общинските съветници от ПП-ДБ изразяват за пореден път сериозното си безпокойство от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив вече втори месец на поставените от тях въпроси. За съжаление, незаконната ограда продължава да бъде тема, която общинската администрация явно не иска да коментира казуса, възмущават се от групата.

„Сесията на Общинския съвет на 29 февруари бе повод за повторно питане от наша страна, но Общината продължава да мълчи. Поради тази причина се обърнахме към НИНКН, като поискахме цялата документация, свързана със съгласуването на проекта“, обясниха от ПП-ДБ.

От групата съветници настояват за незабавно премахване на оградата, като призовават общината да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата.

Небет тепе е едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив и опазването му като част от културното наследство на града е от решаващо значение, категорични са общинските съветници от ПП-ДБ в града на тепетата.

ПП-ДБ Пловдив настояват за намаляване на безлихвените заеми за проекти, които натоварват бюджета

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments