Николова: Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм

0
104
Министър Марияна Николова в Троянския манастир
Снимка: Пресцентър на Министерството на туризма

Министерството на туризма предвижда разработването и създаването на дестинации за поклоннически туризъм. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова уточни, че целта на тази инициатива е да се насърчи посещаемостта на тези свети места и обекти. Тя е убедена, че по този начин ще насърчат пътуванията през цялата година и ще подпомогнат местните икономики през четирите сезона, съобщиха от ведомството. Вицепремиерът заяви:

Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на нашата страна като целогодишна туристическа дестинация“.

Министърът на туризма коментира, че светата обител е третата по големина в България и сред най-обичаните дестинации. Тя разясни, че всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване. Манастирът е бил основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица. Тя е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се е разраснал много бързо.

През 18-и век в него е започнало да действа и килийно училище. Най-интересната част е, че Васил Левски основава тук революционен комитет. Манастирът обаче не е участвал пряко в Априлското въстание, защото в него са били настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и населението в районна подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.

Министърът посети музея към манастира, в който е запазена грамотата на Цариградската патриаршия. С нея се дава началото на съществуването на манастира. В музея може да се разгледа информация за пребиваването на Апостола. Николова обходи Антимовото крило, което е последната реставрирана част от манастира. Днес православните храмове в България честват успението на Константин-Кирил Философ. Той е бил един от създателите на българската азбука.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments