Николова: Хърватия е приоритетен туристически пазар и партньор на България

0
69
Посещение на Марияна Николова в Хърватия
Снимка: Министерство на туризма

„Хърватия е приоритетен туристически пазар и партньор на България“, обяви по време на посещението си в Загреб вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя се срещна с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия. С нея обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страните. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

„Ценим високо активния диалог на най-високо ниво през последните години, отношенията между България и Хърватия се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски отношения между двата народа“, заяви по време на срещата министър Николова.

Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали България. През 2019 г. ръстът е бил 31,1%.

По предложение на министър Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Министър Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Министър Николова представи и мерките, които българското правителство предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите, причинени от световната пандемия.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от разпространението на COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.

Марияна Николова и Николина Бърняц подписаха и Меморандум за разбирателство и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма, съобщиха от ведомството. Вицепремиерът посочи, че оценява високо развитието на приятелските отношения между двете страни и разширяването на стратегическото партньорство във всички области на сътрудничество. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим да работим заедно, категорична бе министър Николова. И допълни, че подписването на Меморандума е важна стъпка за насърчаване на двустранните връзки в сектор туризъм.

Посещение на Марияна Николова в Хърватия
Снимка: Министерство на туризма
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments