Николай Витанов: Внимавайте с разхлабването на мерките!

0
29
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов публикува своята седмична прогноза за развитието на пандемията. Той отправи предупреждение да се внимава с разхлабването на мерките

Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

1. Завърши третата седмица от царстването на „Омикрона“. Започна четвъртата. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. На това му се казва фиаско на негово величество „Омикрона“. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи – пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците – пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността – непречупен. Той ще се пречупи последен. Състоянието е според очакванията.

В България не се случи огромната „Омикрон“ вълна, която наблюдавахте в други държави. И тръгнахме да го удряме на уволнение.

Предупреждение: Бързата кучка слепи ги ражда! Битката още не е свършила. Внимавайте с отпускането на мерките. Нали знаете приказката за давенето в края на Дунава. С достатъчно глупост може да стабилизирате сценария за вторичен пик на „Омикрон“-вълната. Спазвайте мерките. Върви добре, не бива да се отклоняване от правилната траектория. 

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече четвърта седмица. Който мисли, че е лесно, да се пробва да го направи. Виж да излезете от тази траектория, не е много трудно. Малко глупост трябва да сипете в тенджерата и манджата вторичен пик ще ви се получи.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден – пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. Фиаското на „Омикрон“. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива. Сценарият вторичен пик – нестабилен в настоящия момент. Посока на усилията – да бъде държан нестабилен. Трябва да сме тотални идиоти за да стабилизираме сценария за вторичен пик. Това го написах вчера, пиша го и днес. Утре може да го напиша и с главни букви.

4. Състоянието на нещата в болниците – системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда се очаква да стане през тази седмица. С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов – излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват според прогнозите.

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи послед зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път.

6. Смъртността – и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Има обективни фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се премахнат с тактически мерки. Мислите си, че с тотален локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше тотален локдаун и стотици хиляди случаи на ден. Винаги съм казвал – неправилно наложеният тотален локдаун може да е много вреден.

Първият локдаун у нас – да го кръстим локдаунът Ананиев – Мутафчийски, беше правилно наложен и той прегази първата вълна – проблемите ни почнаха чак през есента на 2020. От лятото на 2020 г. налагането на такъв локдаун е невъзможно поради това, че приказките на гурутата за „безобидното грипче“ са в главите на значителна част от народа, която стана инатеста. Оттук почва високата смъртност и докато не се преодолее това, смъртността ще е висока и никакъв тотален локдаун няма да я свали.

7. Накрая – справяме се. Ама цинично било да говоря така. При условията, в които се намираме, се справяме и то добре засега.

Единствената надежда на вируса остава инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What’s up doc?

Тактиката е проста: Държим текущия сценарий стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. Базовото репродуктивно число падна под 1. Дръжте така. „Омикронът“ е на колене. Не му помагайте да се изправи. Не действайте по системата бързата кучка, прекалената еуфория е също толкова вредна, колкото и прекаленият песимизъм.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments