Николай Витанов: „Омикрон“ още не се е развихрил! Не се заразявайте и ще избегнем локдаун

0
20
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

„Омикрон“ все още не се е развихрил. Тепърва ще наблюдаваме рекорд на новозаразените, но „чудовищни“ бройки няма да има.

Тази прогноза направи на личната си страница във Facebook математикът Николай Витанов. Той подчерта дебело, че цифрите от 70 хиляди и 100 хилядни заболели на ден, които много медии му приписват, не са негови.

„Данните за смъртността е в рамките на очакваното. „Делта“ вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. Обстановката се развива според очакванията. Защо се отлага Апокалипсисът? Прогнозата ми от началото на ноември, беше, че „Омикрон“ ще има нужда да се бори 3-4 седмици, за да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 3 седмици, сега е 4-ата“, отбеляза математикът.

По думите му в цялата страна се наблюдава дифузно разпространение на вируса, което ще продължи до края на месеца.

„Ще спра да публикувам картата по стария план на Министерството на здравеопазването. Може да я заменя с друга, по новия план. Очаква се още области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Пловдив все още държи фронта. Очакваме настъпление на „Омикрон“. Не много бързо настъпление, но настъпление“, подчерта Витанов.

„Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области, в които гори силно и такива, в които гори доста по-слабо. Когато се засили горенето в последните области, в първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминал ден, в който нещата остават така. Всеки ден, в който Пловдив не е в най-тъмночерваната зона. Див късмет имаме, от мен да знаете“, каза още той.

В заключение математикът призова хората да спазват мерките, да бъдат разумни и да не се заразяват с вируса, защото това е единственият шанс да се избегне пълният.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments