Николай Денков разкри дали ще бъде удължена учебната година

0
250
Николай Денков
Николай Денков. Снимка: МОН

Учебната година няма да бъде удължена. Това съобщи пред „БНТ“ министърът на образованието и науката Николай Денков. Пропуските щели да бъдат наваксани в извънкласните занимания, обясни той.

Що се отнася до заразените с коронавирус Денков съобщи, че към днешна дата преобладават учителите, които са 3,87%. Учениците са 1,27 на сто. Разликите в отделните части на страната са 7-8 пъти.

Министърът подчерта, че през цялото време са давали възможност да се преминава към онлайн обучение, за да може преподавателите да се възстановят. А сега бил най-подходящият момент те да си отпочинат с дадената допълнителна ваканция между двата срока следващата седмица от 31 януари до 4 февруари.

Денков каза още, че се очаква най-късно до март настоящата пета вълна на COVID-19 да притихне.

Министърът коментира и предстоящото външно оценяване и матурите като обясни, че тестовете трябва да бъдат насочени повече към компетенциите на детето, но това нямало да може да се случи за настоящата изпитна сесия.

Денков обясни и, че безплатните учебници за учениците от 8-ми до 12-ти клас щели да останат за един следващ етап, защото една такава кампания изисквало много работа и то сериозна.

По повод сметките за ток в училищата министърът обясни, че те имали спестени пари заради онлайн обучението. Освен това за школата ще бъдат дадени допълнителни 40 милиона лева именно за режийни разходи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments