НФСБ: На път сме да унищожим розопроизводството у нас

0
97
Рози
Снимка: Pixabay

На път сме да унищожим розопроизводството като национално богатство, съобщиха позицията си от ПП „Национален фронт за спасение на България“/НФСБ/. Те сигнализират, че вместо розобер през май може да се очакват унищожени градини. От НФСБ посочват, че няма държавна политика за продукта, който наричаме у нас „течното злато на България“, независимо от наскоро приетия закон за розата.

Изкупната цена е прекалено ниска около 1,60 лева при направени разходи за 2,40 лева за декар. Розопреработвателите отказват да изкупуват розовия цвят, защото имат на склад непродадено застояло розово масло от 2019 година. Те не искат да отглеждат продукцията си и в знак на протест започват да унищожават розовите полета. През това време в Турция продукцията се изкупува и заплаща от държавата, където има и експортни облекчения. Производителите на розов цвят там не са затруднени в работата си и са подпомагани в това да го отглеждат.

НФСБ настояват за спешни и адекватни действия в създалата се кризисна ситуация за розопроизводителите. Като първа стъпка те предлагат държавата да изкупува застоялите нереализирани количества розово масло, за да стимулира и подпомогне производителите. Българското външно министерство чрез своите търговски аташета в чужбина и с експертите си у нас да предприемат активна и мащабна кампания за разширяване на пазарите за българското розово масло.

Държавата да начертае ясен план на национална политика, която да развива производството, преработването, рекламата и предлагането на прочутото в целия свят българско розово масло. За да не бъде розовият цвят само като рекламно лого на нашата страна. Запазването на розопроизводството като национално богатство има неотложна нужда от подкрепа от правителството. В предишните периоди държавата изкупуваше етеричното розово масло и то се съхраняваше като държавен резерв в трезора на БНБ.

Намесата на институциите по този начин ще подпомогне фермерите и преработвателите, защото те не искат отпускане на помощи. Според НФСБ това ще доведе до запазване на прехраната на хиляди хора от бранша и те няма да са принудени да унищожават насажденията и търсят прехрана за семействата си извън родината си. От организацията допълват:

Българското етерично розово масло е наш уникален, национален продукт – нека пазим това богатство!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments