Независимите частни медии в Полша спряха отразяването на новините в знак на протест

0
93
Новини
Снимка: Pixabay

Много частни полски телевизионни канали и радиостанции замразиха отразяването на новини, а онлайн сайтовете и вестниците пуснаха черни заглавни страници в знак на съгласуван протест срещу планирания нов данък върху рекламата, за който критиците се опасяват, че ще отслаби авторитета на някои медии или напълно ще ги унищожи.

„TVN“ и „Polsat TV“ отправиха посланието „Разберете как ще изглежда светът без независими медии“. Междувременно най-популярните новинарски сайтове също пуснаха черни начални страници със слогана „Медии без избор“.

Плановете за въвеждането на нов данък върху приходите от реклами бяха изложени по-рано този месец. Полското националистическо правителство определи предложеният данък като „данък за солидарност“, като заяви, че целта е да се съберат финансови средства за Националния здравен фонд и културата, тъй като те са сериозно засегнати от последиците от пандемията от COVID-19.

В отворено писмо до властите десетки частни медийни компании заявиха, че смятат, че „такива драстични действия са необходими, защото без свободни медии няма свободен избор, а без свободен избор няма свобода„. Te обясниха още, че ще се наложи да покриват допълнителни разходи от порядъка на 270 млн. долара заради новия данък, а държавните медии получават два пъти по-високо заплащане годишно, идващо от данъкоплатците.

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер заяви пред държавната телевизия „TVP Info“, че предложеният закон все още е в ранен етап на обсъждане и дори не е одобрен от министрите.

Премиерът Матеуш Моравецки определи данъка като част от по-мащабните европейски стъпки за облагане на дигитални технологични гиганти като Facebook и Google. В този случай обаче, ако бъде приета промяната ще засегне и по-малките местни компании на дигиталния пазар.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments