Непалското правителство затваря Еверест за туристи заради епидемията от коронавирус

0
72
Еверест
Снимка: Pixabay

Еверест ще бъде затворен до края на туристическия сезон заради епидемията от коронавирус. Правителството на Непал обяви, че е взело решението да преустанови всички планински експедиции в Еверест за периода между 14 март и 30 април, съобщи „BBC“.

Китай вече взе мерки за ограничаване на струпването на туристи в контролираната от нея северна част на планината.

Съгласно данни на местния ежедневник Kathmandu Post, Непал регистрира годишни приходи от 4 милиона щатски долара или близо 3,58 милиона евро от издаването на разрешителни за провеждането на експедиции в планината, без това число да включва вторичните приходи от туризма.

“Взехме решението всички туристически визи да бъдат замразени до 30 април”, коментира Нараян Прасад Бидари, секретарят на министерския кабинет на Непал.

“Считано от днес, всички издадени разрешителни, както и разрешителните, които предстои да бъдат издадени за туристическия сезон 2020, ще бъдат отказани.”

Чужденците, които не могат да отменят пристигането си в страната през март, са призовани да се поставят под карантина за 14 дни. Повечето туристи пристигат от Съединените щати, Индия, Китай, Великобритания, Япония и Южна Корея, като генерират голяма част от приходите на непалското правителство.

Всеки, който иска да изкачи Еверест, трябва да плати на местната власт такса от 11000 щатски долара или около 9900 евро, която по думи на правителството се очаква да бъде повишена скоро. Това не включва таксите на туристическите компании, които могат да достигнат до десет хиляди долара.

Местните шерпи, които също работят като планински водачи, ще бъдат силно засегнати от мерките.

“Девет от китайските ни клиенти, както и един японски клиент, вече отказаха своите резервации. Много други трекинг ентусиасти отказаха пътуванията си. Това е тежък удар за планински гидове като нас, тъй като това е основният ни източник на приходи”, коментира за “BBC” Лакпа Шепра, директор на планинския клуб Pioneer Adventure в Непал.

Към момента има един единствен случай на заразен с коронавирус в Непал, но страната граничи с Индия, където има над 70 случая. Непалското правителство призова гражданите си да избягват масови обществени събития, включително сватби и други обществени прояви.

По данни на Световната Здравна Организация над 125000 души от 118 страни от цял свят са диагностицирани с COVID-19. Общият брой на жертвите надмина 4600 души.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments